Fogyjunk szenvedés nélkül

Fogyjunk szenvedés nélkül


Korunk népbetegsége az elhízás, a túlsúlyosság, amely már oly méreteket öltött, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO is rendszeresen napirenden tartja az ellene való küzdelem megszervezé­sét. Milyen kétszínű is a világunk! Miközben az emberiség nagyobbik hányada éhezik, alultáplált, az éhezők is, de az élelemhez jutók zöme is túlsúllyal küszködik.

Ez elsősorban annak a jele, hogy a mesterséges tápanyagokkal, amelyeket olcsón zúdítanak rá a szegényebb rétegre, olyannyira fel­puffasztották a testük tömegét, mivel a jóllakottság érzése mellett gyomruk, szervezetük állandó telítettség állapotában van, még akkor is ha éheznek. A műanyag mérgek ugyanis soha nem távoznak el, roncsolják a belső szerveket, s végül is idő előtti halált okoznak. Nem egy rémtörténetet olvashattunk már, hogy az árvíz kiöntötte temetőből mumifikálódott tetemeket sodort el a víz, mivel az elfogyasztott műételeknek köszönhetően az elhunytak teste nem tudott elporladni!

Gondolják csak el, miféle elváltozásokat, hány fajta betegséget vittek be az emberi szervezetbe ezekkel a mérgekkel. A gyors-étkezdék Menesztésével pedig még tovább romlott a helyzet. Megint csak egy elmérésre hivatkozhatunk: Magyarországon a hamburger és egyéb szendvicsféléket árusítók miközben folyamatosan a legmagasabb szintű minőséget reklámozzák, kimutatták, hogy a szükséges húsfélesé­geknek jó, ha 20-30 százalékát teszik bele a szendvicsbe. Helyette a .részportól a különböző adalékanyagokig minden megtalálható, a puffasztó szerek pedig meg is teszik hatásukat.

Ahogyan látjuk az amerikai négerek szétfolyt, elhízott testét, sajnos. az utóbbi 15-20 évben nálunk is egyre több hasonló tapasztalattal gazdagodhat” a mai ifjúság. Ránézésre meg lehet állapítani, hogy kik a gyors-étkezdék, gyorsbüfék állandó vendégei, mint ahogy a televízi­ózás szokásai is egy idő után kiülnek az arcokra, viselkedésükre, test­tartásukra, tehát könnyűszerrel meg lehet mondani, ki milyen tévé­csatornát néz, kit melyik produkció tesz agymosottá.

De most maradjunk csak szigorúan a fogyókúránál. Korábban már írtam, hogy a rendszeres almaecet fogyasztásával – amely lúgosít és nem savasít! – a felesleges zsírlerakódás csökkenthető vagy meg is szüntethető! Fontos a megfelelő zöldség, gyümölcs és vízfogyasztás. Valamint a ránk erőltetett sorrend megfordítása: azaz reggel keveset vagy semmit, délben is igen kis mennyiségben fogyasszunk ételt, este – azért ne túl későn! – nyugodt körülmények között és bőségesen va­csorázhatunk, majd az esti teendők elvégzése után álomra hajthatjuk fejünket. A reggelt mindig egy pohár, citromos langyos vízzel kezdjük!

Nem garantálható az azonnali fogyás, de egy-két hónap után a szervezet rááll erre a normális „menetrendre” és szép, folyamatosan a fölösleges zsírtól meg lehet szabadulni. Az a jó, ha havonta csak né­hány kilóval csökken a testsúly, mert így garantált, hogy később, ami­kor már nem olyan drasztikus a fogyókúra, akkor sem hízza vissza a leadott kilókat.

A jó fogyókúra lényege, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, minimális szénhidrátot és lehetőleg szinte semmilyen húst, állati eredetű ételt ne együnk. Fölösleges még a kalóriákat is számlálgatni, gyakorlatilag, ha délelőtt-délután legalább egy liter vizet megiszunk, naponta öt alka­lommal zöldséget, gyümölcsöt eszünk és este egy kicsit tartalmasabb vacsorát fogyasztunk el, elegendő a kíméletes és tartós fogyáshoz. A túlsúly leadása után már hét végén lehet akár a család többi tagjával egyformán étkezni, egy kis sütemény, édesség is megengedett. Cserébe hét közben az alacsonyabb kalóriatartalmú ételek fogyasztása mellett is iktassunk be egy nap böjtöt, amikor csak vizet (lehet citrommal ízesített is) és gyümölcslevet fogyasztunk, semmi mást. 

De, hogy ne csak elméletről szóljunk, álljon itt Szabó Éva levele, aki fél év alatt 55 kilót adott le ezzel a módszerrel úgy, hogy ma már tulajdonképpen mindent ehet, csak a helyes egyensúlyra figyelve szükség esetén lé kúrákat vagy böjtöt tartva megőrzi nehezen vissza­szerzett karcsúságát.

„Szabó Éva vagyok és 53 éves. Nagyon sokat dolgoztam, de már a súlyom elviselhetetlen volt: 125 kilós lettem. Már 10 éve kísérletezget­tem sok lehetőségen, hogy megszabaduljak a felesleges súlyomtól, de mindennel kudarcot vallottam. Gyógyszer, kaja, felezés, vacsora elha­gyás, többször csökkentettem az adagokat vagy teljesen kihagytam… semmi eredmény. Majd a természethez fordultam, de baleset ért futás közben. 3 hónap fekvési idő alatt összeállítottam egy étrendet, növé­nyeket elemeztem, az élettani hatásaikat vizsgáltam, majd elkezdtem az új fogyókúrámat. Két hónapig nem nagyon volt eredmény, ám nem adtam fel, mert tudtam, hogy ez az utolsó reményem. Az évek múlása a túlsúlyos számára nagyon előnytelen. Mivel kéz- és lábtörés egyszerre ért, így mozgásra sem sok esélyem maradt, ezért kikísérleteztem egy olyan mozgásterápiát, amit egy helyben tudtam végezni, természetesen az orvosok is segítettek talpra állni, de tovább már egyedül csináltam. Azért ez nem volt könnyű, mivel nincs megállás. Majd kezdtek lassan a kilók csökkenni és ez volt benne a csodálatos sikerélmény. Szinte két- óránként ettem és sokat ittam. Temérdek meggyet és csak zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottam. Néha csirkemellet is fogyasztottam már és csak fehér húsú vadat és halat. Napi 1 db citrom limonádénak, natúr! Napi egy darab banán, sok őrölt fahéjjal és kevés gyömbérrel. Semmi gabona, hüvelyes, cukor! – és zsiradék sem volt a palettámon. Olaj csak tökmag és olíva. Most már néha sütök egy kis palacsintát, teljes kiőrlésű lisztből, hajdinát és hamis pogácsát is. Néha mákos sütit és egy kis krumplis pogácsát is eszem. De ezt csak pár hete engedhetem meg magamnak, bár ez nagyon helytelen …. mert azt vettem észre, hogy ha néha egy kis gabonát csempésztem be az étrendembe, rögtön kissé elfáradtam. Tehát likvidálom az étrendemből az utóbbiakat. Hi­szen csemegézni lehet darált diót és mákot, egy kis mazsolával, és jön a dinnye és a barack-szezon. A minap 20 kiló fekete epret ráztam le egy fáról a fóliára. Ez valami csoda finom és sok hasznos értéket tar­talmaz és még pénzbe sem került. A szabadföldi uborka, a paprika és a paradicsom valóságos kincs. Kaprot és csalánt, brokkolit, sóskát, zel­lert és zöldségeket is nagy dózisokban fogyasztok. Júniustól decembe­rig 55 kilót fogytam. Nem szenvedtem és nem éheztem. Most már sok­szor szinte meg is feledkezem az evésről, nem is igénylem azokat a nagy odaülős terülj-terülj asztalkámat. Teljesen másként étkezem és gondolkodom!
Ez az étkezési szokás igazán kedvező erre a mai pergős világunkra. Nem kell órákat rostokolni a sütő mellett, nincs szükség a hatalmas edényhalmazok mosogatására. Sokat csökkent a gázfogyasz­tásom, nincs szükségem csili-vili edényekre. A rengeteg időt, ami fel­szabadult, a főzés helyett magamra vagy a vállalkozásomra fordítha­tom. A családom is kezdi megszokni az egyszerű, dirr-durr kajákat. Igaz, azért néha főzök a számukra is, csak odafigyelek nagyon, hogy mit és milyen anyagokból. Műkaja, színezék semmi! Egyébként is, ami csomagolt, az számunkra már gyanús! Kevert és kutyulmányos szalámikat egyáltalán nem fogyasztunk. Nagy a területünk és villany­pásztor mellett birkák legelnek, a hátsó udvarban tyúkok kapirgálnak. Mi szeretjük tudni, hogy mit eszünk. 800 négyszögöl gyümölcsös, és ugyanennyi a sütőtök területünk is. Télire a földalatti pincénk úgy néz ki, mint egy nagyker. raktár. Ez az életmód a jövő, az egészség. Amió­ta a kilók eltávoztak, a gyógyszertár közelében sem jártam. Az allergi­ám teljesen megszűnt, fitt és fáradhatatlan vagyok. A nagy hőségben is járok bringázni. Nem fulladok, nem lihegek, az ízületeim azt sem tu­dom, merre vannak. De a butikokat annál inkább. Nagyon élvezem a vásárlást és bármit szeretnék, minden rám jön és talán még jól is áll. A ruhacsere az azért fél év alatt nagy költséget jelentett a családunknak, de mivel gyógyszerre nem költők, úgy remélem, soha többé, máris szinte ingyen van a ruhacsere. Csak megjegyzem; szüleim havi 22 ezer forintot hagynak a patikában, ez szorozva 12-vel! … döbbenet!

Sok sikert, kitartást kívánok minden fogyókúrázónak, és legyenek legalább olyan boldogok mint én!

Új ember és új élet költözött belém.”

Látják, ennyire egyszerű. Egy kicsi változtatással, nem kell egy­szerre, drasztikusan, csak fokozatosan, de át lehet alakítani minden napjainkat azért, hogy valóban egészségesek legyünk. Még nagyon sok kiadást is megtakaríthatunk, nem beszélve a sütéssel-főzéssel eltöltött rengeteg időről, miközben az áldozatos munka „eredménye” a minél több gyógyszerfogyasztás lesz. Hát megéri?!

Ezen gondolkodjanak el és igyekezzenek minél előbb átformálni étkezési szokásaikat, életmódjukat, gondolkodásukat. Ahogy Szabó Éva  is írja, valóban újjá születnek.


Forrás: Rozgics Mária – Magyar élet magyar lélek című könyve