Gyakran feltett kérdések a desztillált vízzel kapcsolatban

A Desztillált vízről és annak fogyasztásáról feltett gyakori kérdések


A nagy kérdés: Káros-e a desztillált víz fogyasztása?

Határozottan állíthatjuk hogy NEM.

A fellelhető orvosi toxikológiai és medicina irodalomban sehol nem találni pontos utalást és bizonyságot arra, hogy káros hatással lenne a desztillált víz fogyasztása egy egészséges egyén esetén (1966-tól 1997-ig vizsgáltuk a megjelent publikációkat). Az USA-ban évek óta isznak az emberek desztillált vizet, illetve csökkentett ásványtartalmú vizet. Semmilyen jelentés vagy feljegyzés nincs minimális károsodásról sem.

Nem pukkadnak szét a sejt cellák?

Egy gyakori felvetés, hogy a cellák felfúvódnak, majd szétpukkadnak, ha desztillált vizet adunk hozzá. Ha a kísérletet vezetékes vízzel végezzük, ugyan arra az eredményre jutunk a dologban csak egy tényező a döntő: mennyire híg az oldat?
Ha az ozmózishatás (ozmotikus aktív részecskék koncentrációja) kisebb, mint a vértestecskék tartalma, keletkezik egy beáramlás a folyadék felöl, addig, amíg a membrán mindkét oldalán azonos nyomás uralkodik, vagy a vértestecskék kipukkadnak. A vízivás esetén ezzel a hatással a kísérletnek nincs tennivalója. Ugyanis az ivásnál csak a bőr és a nyálkahártya van kapcsolatban. Az ozmotikus hatásoktól jól védett a szervezet. A felső emésztési csatornában az ital telítődik aktív ozmotikus részecskékkel, mielőtt az érzékeny testcellákkal kapcsolatba kerül.

Azonban a desztillált vízben nincs semmilyen ásványi anyag jelen.

Ez az az ok, amiért én desztillált vizet iszok. A túlnyomó rész szervetlen ásványok, ami a vezetékes, illetve ásványvizekben benne foglaltatik a szervezetnek nincs rá szüksége. Az elkövetkezőkben elemzem azokat az, úgymond oldott tartalmat, amit a desztilláció kivesz illetve csökkent.
Nátrium: elsősorban a magas vérnyomásért felelős. Az európai étkezési szokásokban az étellel vesszük magunkhoz. Amúgy is általában sok van belőle. Különösen az ásványvizek tartalmaznak sokat és a problémát csak fokozzák. Az orvos keringési zavaroknál nátriumszegény diétát ír elő.
Kalcium és magnézium: különösen a vezetékes és ásványvizekben nehezen oldható formában van jelen így csak jelentéktelen része hasznosítható. Azonban befolyásolják a víz ízét és a keménnyé, teszik. Bebizonyosodott a kemény víz a szívbetegségekért felelős és lerakódik az artériákban és erekben
Nitrát: egy jó ideje a vita és szigorítás közepét jelentik, mivel a mezőgazdasági felhasználás miatt egyre több jut az ivóvizünkbe. A határértékek amúgy is nagylelkűen magasan vannak meghúzva. A táplálék kiegészítőként használt bébi ételekhez abszolút alkalmatlan. A nitrát, ha mégis bejut a szervezetbe a vér hemoglobinját alkalmatlanná teszi az oxigén felvételre.
Fémek: az ipari felhasználás következtében ma már sajnos a természetben mindenütt jelen vannak. Már a legkisebb mennyiségben higany, ólom és kadmium valamint a többi nehézfémek a testszövetekben elraktározódnak és rengeteg betegség kialakulásáért felelősek.
Klór: a legtöbb helyen fertőtlenítés végett adják a vízhez, azonban ingerli a nyálkahártyát és befolyásolja a víz ízét. A második világháborúban harcgázként alkalmazták.
Fluor: sok helyen a fogvédelem miatt adagolják az ivóvízhez. Kis mértékben hatástalan mérgező hatása azonban ismert.
Jód: a pajzsmirigy védelmében adagolják az ivóvízhez. Érzékeny egyéneket azonban károsan irritálhat.
Paraziták: Cisták és Giardia lambia valamint, kryptosporidák juthatnak (ritkán) az ivóvízbe és hasmenést okozhatnak.
Pesticidek, permetező, rovarírtó szerek: és más organikus vegyületek rossz mezőgazdasági alkalmazás miatt szintén belejuthatnak az ivóvizünkbe. A rákkeltő hatásuk ma már nem vitatott.
Hormonok: egyre növekvő mértékben használatosak az állattenyésztésben, mint fogamzásgátlók újabb szennyezésként és hosszú távú károsító hatásuk még nincs is teljesen feltérképezve.

Desztillációval ezek a káros anyagok hatásosan eltávolíthatóak. Ha a berendezés gondosan előkészített és a levegőtől is elzárjuk a végterméket még a spórákat sem abszorbálják a levegőből.

Az elektrolit háztartás nem károsodik?

Az igaz, hogy a desztillációval azon részek is eltávolítódnak az ivóvízből, amit a szervezet esetleg hasznosíthat. Azonban sokkal jobb és célszerűbb a táplálékkal bevinni a szükséges mennyiséget, mivel a szervezet maga szabályozza a szükségletét. Például a sportoló izzad és sok nátriumot veszít, azonban el kezdi kívánni a sós ételeket. Ezzel maga szabályozza a szükségletet.

A desztillált víz közvetlen a fogyasztás után semmilyen káros hatást nem fejt ki az elektrolit háztartásra. Saját magamon megfigyeltem, hogy 4 liter desztillát víz 3 órán belüli elfogyasztása, semmilyen káros hatást nem fejtett ki. Pusztán számszerűleg: az emésztési csatornában minden folyadék (ca: 300 mosm=mikrosimens) értéket vesz fel. Hogy a folyadék eredetileg 0.5 vagy 500 mosm értéken volt az elektrolit háztartás szempontjából elhanyagolható.

A kémiatanárom azt mondta: messze óvja a túl lelkes tanulókat az ilyen kísérletektől. Hogy hol a határ a károsodás szempontjából. Mivel a legtöbb helyen a desztillált víz csak ioncserélővel tisztított és nem lepárolt. Az ilyen folyadék messzemenően elegendő a kémiai kísérletekhez azonban nem ajánlja azt meginni.

Ha az orvosát az ember megkérdezi ő az elegendő ismeretek hiányában és a megrögzött ortodox hagyományoktól félve, valószínűleg eltanácsol a desztillált víz ivásától. Azon országokban, ahol már több éves tradíció hátteret ad az egészségügyi hatóságok vélemény váltására semmilyen ellenvéleményt nem találunk.

Nem rossz ízű?

Ellenkezőleg, mivel nincs saját íze így 5 és 50 fok Celsius között is frissítőleg hat. Sőt a desztillált víz mivel egy kémiailag telitetlen oldat a belőle készült ételek, italok, teák vagy a kávé sokkal ízletesebbek. A telitetlensége miatt nincs kemény víz hatása, ezért könnyebben képes felvenni az eredeti ízeket, zamatokat. Nem zavarosodik, nem keletkezik olajszerű lerakodás. Sőt, ha a frissen préselt gyümölcslevet desztillált vízzel hígítunk, sokkal finomabb lesz tőle.

Miben van a desztillát víz ivásának előnye?

Azon felül, hogy a káros és mérgezőanyagokat kivonjuk a vízből az igazi desztillált víz egy kitűnő vesekiválasztást és élénkítő effektust formál, amit én saját magamon is megfigyeltem. A magyarázat azon a pshycológiai (élettani) tényen alapszik, hogy a vesefunkció elsődleges feladata a vértisztítás és a vízháztartás kiegyenlített szinten tartása.
A mérgek kiválasztása könnyebbé válik, ha sok folyadék áll rendelkezésre. Ugyanis a vesében egy húgy összetevő anyag a (harnstoff) – ami különben egy protein anyagcsere mellék terméke- a vérből kiáramolva feldúsul. Így a húgy koncentráció a vér fölé emelkedik.

Ez a kiválasztás azonban munkával jár. Természetesen minél nagyobb húgy, vér koncentráció arányt kell a vesének előállítani, ennek szükséges mértéke függ a szervezet mérgezettségétől. Ha az ember desztillált vizet iszik eleve hígabb lesz a testfolyadék és a szükséges húgy, vér koncentráció különbség kevesebb munkával elérhető. A vizelet mennyisége emelkedik, ha az ember desztillált vizet iszik, sokkal jobban, mint csap, vagy az ásványvíz fogyasztás esetén. Már csekély 0.2 liter mellett jelentősen észlelhető a vizelet többlet. Nem igaz, hogy a desztillált víz kimossa a szervezetből a szerves anyagokat, és az sem, hogy élettelen holt víz. Az igazság az, hogy a desztillált víz a legtisztább víz, amit csak az ember ihat. A víz nem egy élettelen dolog, még akkor sem, ha az desztillált víz is. Könnyen adhatunk szerkezetet a desztillált víznek egy csepp citromlével, zenével, energetizáló kristály kövekkel, vagy csak egyszerűen a gondolatunkkal.


Álljon itt egy kis ízelítő a víz erejéről:

    

Az első kép egy ima előtti fagyott víz kristály képe. Masaru Emoto japán kutató már több mint 30 éve fényképezi egy professzionális technikával a víz szerkezetét fagyott állapotban. Ez az úr bizonyította, hogy a víz igen is egy tudatos elem, ami képes mindenféle szerkezeti kristály felvételére. A harmadik kép a már ima utáni víz kristály szerkezete.

Ezek a nagy dolgok, nem az űrutazás! :-)) Aki kiváncsi még több fotóra, kérem látogasson el Masaru Emoto honlapjára!


A desztillált víz segít feloldani a teherként cipelt szörnyű, bűzös mérgeket, amik felhalmozódnak a civilizált emberek testében. Úgy halad végig a veséken, hogy semmilyen üledéket vagy követ nem hagy hátra. A desztillált víz, lágy víz.

A sav-lúg bázist sem bántja a desztillált víz fogyasztása. Ismert, hogy emelkedő savasodás esetén a gyomorból a nyelőcsőbe savat böföghetünk fel, ami rengeteg kellemetlenséget okoz. A legjobb, ha a gyomorban semlegesítődik a felesleges sav. Erre van megoldás. De ennél sokkal jobb, ha meggátoljuk a helyes életmóddal a feles mennyiség kialakulását.

A különböző gyomorgörcsök és ízületi gondok eredőjét is a savasodás számlájára írhatjuk. A rendszeres desztillált vízfogyasztás megsegít bennünket e folyamatok kialakulásától.
A desztillál vizet könnyebb és kellemesebb inni. Sok ember elhanyagolja a szomjúság ingerét ivással kompenzálni. A legtöbb ember úgymond "szárazon működik". A napi 1.5 liter tiszta, jó minőségű víz elfogyasztása szinte ritkaságnak számít. A bőséges folyadék létfontosságú a fent említett vese funkció számára, azon kívül a bélműködés is normalizálódik a folyadékmennyiség fokozásával, valamint a székrekedési problémák is megoldódnak.

No de hogy is van ez? A megszokott italokkal egyszerűen kellemetlen a megfelelő mennyiséget meginni. Ezen kívül a belepumpált szénsavtól böfögünk. Az ízérzetünk idővel tönkremegy a megemelt ásványmennyiségtől. Sokan a szénsav szerepét abban látják, hogy eme rossz hatást befedjék.

 

Létezik ellenjavallat?

– Vese elégtelenség esetén az orvos felírhatja a folyadékmennyiség csökkentését, ez azonban nyugodtan helyettesíthető desztillált vízzel.
– Szívelégtelenség és ödémás lábakkal vigyázat! Ilyen esetben a desztillált víz ronthatja az ödémát.
– Hyperhydráció esetén súlyos anyagcserezavar (úgymond szinte megfullad az édes vízben) a desztillált vízzel is óvatosan bánjunk.

További információk találhatók a nemzetközi szervezeteknél. A fordított ozmózissal előállított vízzel nekem személyes tapasztalatom nincs és a német irodalomban sem találtam.

Az ivóvíz, mint krónikus betegségek okozója. Ahogy a különböző ásványvíz előállítók profitja növekszik és a különböző víztisztító berendezések kínálata, tágul a fogyasztó egyre szkeptikusabb lesz.
Egyre több vízlelőhelyet kínálnak reklámokkal. Nem csoda, hiszen a csap víz idestova már ihatatlan. Egyre több nemkívánatos mérgek és kémiai anyagok találhatóak a vezetékes ivóvízben.
A víz az ember számára relatív nagy mennyiségben nélkülözhetetlen, viszont a bennlévő káros anyagok gyorsan elraktározódnak szervezetünkben. Mondhatni egészségünk szempontjából nagyon fontos a biztos jó vízforrás.

1997-óta egyre gyakrabban jelennek meg jelentések Németországban. Nem tudják a megfelelő mennyiségű víz minőségét betartva biztosítani. A probléma onnan ered, hogy a felhasznált víz kb. 5%-a az ivóvíz a többit mosásra, fürdésre stb. használjuk. Viszont a vízművek ugyanazon a csővezeték rendszeren szállítja a számunkra használatos vizet. A gazdaságosság miatt megkapjuk a különböző magyarázatokat, hogy a határértékek így-meg úgy szóval átvernek bennünket. Ennek ellenére sok vízmű kényszerül csővezetékeinek kicserélésére, mert még a kimagyarázott határértékeket sem tudják tartani!

Problémát jelent a vízművek számára a savas esők miatt állandóan csökkenő pH-érték is.
A jelenség újabb fokozott méreg és káros anyag kioldást jelent a talajból, valamint a réz, ólom és vascsövek falát is fokozottabban támadja a korrózió. A savas esőkből származó gondok szinte megoldhatatlan problémát jelentenek Németországban- a savtalanító berendezések, viszont nagyon drágák. A különböző országokban például az USA-ban már évek óta képezi különböző TV viták központi problémáját a víz minősége. Marad tehát az old meg magad módszer, ami az egyetlen biztos járható út.

További információk:

E fejezet azt tárgyalja, milyen idegen anyagok találhatóak az ivóvizünkben!

1.- Ólom és réz a házon belüli vezetékekből
2.- Azbesztrostok a vízművek fővezeték rendszeréből
3,- Pesticidek, Nitrát-Nitrit és Phoszfát a mezőgazdaságból
4,- Női hormon készítmények a különböző fogamzásgátlókból
5,- Gyógyszer hatóanyagok a fogyasztást ígérő és Cholesterint csökkentő preparátumokból, mivel nagy mennyiségben ürülnek a környezetünkbe
6.- Tensidek a festékekből és mosóporokból
7.- Phatalátok a műanyagiparban használt (úgynevezett puhítókból)
8.- Trihalomethan ami az ivóvíz Klórozásánál keletkezik, valamint maga a Klór
9.- Csira fertőzések: Giardia lamblia (kutyaürülék baktérium) és különböző allergének úgymint Cryptosporidium stb.
10.- Organikus vegyületek a Klór kémiából például: PCB-k

A felsorolt szennyeződések nehezen, vagy egyáltalán nem kivonhatók a vízművek ma használt szűrési technológiájával. Nem beszélve a különböző hormonok káros hatásairól, ami még nincs is teljesen feltárva.

A fent felsorolt szennyeződések káros hatásairól köteteket találunk a szakirodalomban.
Mégis úgy teszünk, mintha ez ránk nem lenne érvényes.

Milyen lehetőség van védekezni?

Sokan tanácsolják a csapvizet ivás előtt kifolyatni. Hogy a hosszabb ideje a csőben korrodált anyag kissé kiürüljön. Valamit segít de édes kevés a hatása.
Korábban azt vallottuk, hogy az ólom csövekben lerakodott vízkövet eltávolítva javíthatjuk a víz minőségét. Sajnos bebizonyosodott, hogy még rosszabb lett a víz, mivel védőréteget képez a vízkő. Ugyanez vonatkozik a rézcsövek frissítésére is. Ideális lenne semleges csővezetékre cserélni.

Ásványvizek: sajnos a minőségi kritérium, ami az ásványvizekre vonatkozik sokkal enyhébb, mint az ivóvíz kategória. Ezt a könnyítést előszeretettel ki is használják a forgalmazók.
Másik zavaró tényező, hogy a felfokozott ásványtartalommal egyenes arányban növekszik a víz oldóképessége és a műanyag kiszerelés és hosszú tárolás bizony a vizsgálatok szomorú képet, adtak. Prof. F. Daschner 1995-ben végzett mérései alapján, amit a Freiburgi Egyetem megbízásából végzett a megvizsgált ásványvizek több mint 30%-ban erős agynyálkahártyát és a húgy utakat irritáló és akár tüdőgyulladást is előidéző allergéneket talált.
Nagy veszélynek vannak kitéve a csecsemők. Nem véletlen szól a figyelmeztető felhívás: forralják fel okvetlen a vizet!
Konklúzió: utazáskor általában a palackozott vizeket szomjúság oltására használjuk. Viszont megfeledkezünk a tea, kávé, valamint ételek készítésére felhasznált vizekről.

Víz előkészítési módszerek:

Különböző szűrőbetétek ismertek. Elvileg bizonyos területen jól működhetnek de rendszeres tisztítás és csere szükséges. Azon kívül fontos, hogy ne oldódjon a saját anyaga még a legkisebb mértékben sem, mert kellemetlen mellék íz keletkezhet.

Az ioncserélő rendszerek granulált szűrőkkel kombinálva ugyan kiveszik a Kalcium ionokat (elsősorban ez felelős a víz keménységéért) viszont Nátrium ionokkal cseréli ki.
A legtöbb asztali szűrőt azon célból használják, hogy a tea és kávé izét egy kissé javítsák.

Radikális és hatásos megoldás a VÍZ -GŐZ DESZTILLÁLÁS.

Az eljárás során a vizet forrásba hozzuk, majd a gőzt lehűtve lecsapatjuk.
Ha a hűtőspirált KVARCÜVEGBŐL készítjük, akkor a termék egy tökéletesen ásványtalanított és szennyeződésektől mentes semleges víz lesz.

Esővíz, mint természetes desztillált víz.

Ez így rendben is lenne, viszont az esővíz áthalad a levegőrétegen és a sok port, meg koszt magával viszi. Elég megnézni egy frissen mosott gépkocsit, ha rászárad az esővíz.
Viszont joggal állapítjuk meg azt, hogy mennyire tiszta és friss illatú a levegő eső után

Igaz-e, hogy aki desztillált vizet iszik, meghalhat?

Abszolút nem igaz!
Bár az igaz, de a mai napig vitatható, hogy aki só nélküli vizet iszik az ki van téve az ozmózis hatásának. Azonban a szervezet gondoskodik róla, hogy ez ne fordulhasson elő. Amint a desztillált víz a sejtjeinkkel kapcsolatba kerülhet azt addigra az emésztő rendszerünk gondosan előkészíti.
Ma már rengeteg ember létezik, sőt vannak olyan kultúrák és népcsoportok, akik hosszú idő óta csak desztillált vizet fogyasztanak és nem, hogy nem betegek, hanem egészségi mintának felhasználható állapotban van. Általános vélemény, amit hamar érezni, hogy többet kell vizelni és a vesék hamar rendbe, jönnek, ha volt előtte velük probléma.
Ugyanakkor viszont javul az ízlelési képességünk, és jobban fogjuk érezni az idáig elnyomott háttér ízeket.

Tehát semmi okunk aggodalmaskodni.
Ha áttérünk a desztillált víz fogyasztására az életminőségünk megváltozik és vitalitásunk más síkra lép.

A virág élettartamát a víz keménysége is befolyásolja. A túl kemény vizet nem szeretik a virágok, ezért ha a csapvizünknek túl magas az oldott ásványi anyag tartalma jobb, ha desztillált vizet használunk. A desztillált vízben tárolt virágok élettartama akár a duplája is lehet, a csapvízben tárolthoz képest.

 


Élet Virága Biobolt Budapest