Hogyan értelmezzük a kapott eredményeket?

Hogyan értelmezzük a kapott eredményeket?

Néhány évvel ezelőtt volt egy fiatal betegem, akinek csak néhány szóban beszéltem a táplálkozás jelentőségéről. A szép szál fiatalember élénken érdeklődött az egészség és jó kondíció iránt.

Elmondtam neki, hogy a sav káros hatással van a szervezetre, és hogy bizonyosfajta élelmiszerek jelentős mértékben növelik a szervezet sav­szintjét. Adtam neki pH-papírt, és felsoroltam, mit egyen, mialatt a vize­lete pH-értékeinek a változását figyeli.

Azzal elment, hogy bebizonyítsa, amit ő tudni vélt, mármint hogy ki­váló egészségnek örvend. Néhány nap múlva szinte berontott a szobám­ba, és büszkén újságolta: „Látja, doki, mondtam én, hogy a zöldség nem tesz jót." Módfelett meglepődtem azon, amit mondott, és kértem, magya­rázza el, hogy érti ezt.

Elővette a mérési eredményeit, és megmutatta, hogy amikor marha­sültet evett barna rizzsel, 7,4 volt a vizelete pH-értéke. Amikor pedig 1-2 napig nem evett mást, csak zöldséget és gyümölcsöt, a vizelete pH-értéke lecsökkent 5,5-re. Örömmel töltötte el a tudat, hogy bebizonyította, téve­dek, amikor azt hiszem, hogy a szervezetnek zöldségre és gyümölcsre van szüksége a számára természetes lúgos közeg megteremtéséhez és fenn­tartásához. Arra nem jött rá, hogy azzal, amit tapasztalt, épp engem igazolt. A vizs­gálati eredményei tökéletesen alátámasztották az elméletemet. Miután egy napig csak savas salakképző ételeket evett, magas volt a vizelete pH-ja, egynapi zöldség- és gyümölcskúra után pedig alacsony. Ez azt jelentette, hogy vészesen kis lúgtartalékkal rendelkezik.

A következő fejezetekből megtudhatja, miért kapott olyan mérési ered­ményeket ez a fiatalember, amilyeneket kapott, és miért kap ön olyat, amilyet kap, és hogyan érheti el azt, hogy ne csak a mérési eredményei, de az egészségi állapota is javuljon.

A pH-értékek az egészség mutatószámai!

Ennek a fejezetnek a segítségével a vizelete pH-értékeiből következte­téseket vonhat le az egészségi állapotára vonatkozóan. A lehető legpon­tosabb képet kapja arról, milyen mértékben kényszerül a szervezete a természetes működés feladására. Ha ön teljesen tünetmentes is, lehet, hogy a szervezete úgy működik, hogy az előbb vagy utóbb, de biztosan beteg­séghez vezet.

A mérési eredmények elemzésének hátterében meghúzódó elméletek a soron következő fejezetekben kerülnek kifejtésre. Most elégedjünk meg csak annyival, hogy ahhoz, hogy közömbösíteni tudja a savat, a szerve­zetnek bizonyosfajta (szerves) nátriummal kell rendelkeznie. Amikor kellő mennyiségű ilyen nátrium áll a rendelkezésére, savas salakképző ételek fogyasztása után savas a vizelet kémhatása. Ha nincs elegendő mennyi­ségű nátrium a szervezetünkben, és főként csak savas salakképző ételek szerepelnek az étrendünkben, a vizeletünk lúgos kémhatású. Ez most még kissé furcsának és zavarosnak tűnhet, de hamarosan nyilvánvalóvá válik.

Mi rejlik a számok hátterében?

A számok alapján felmérheti, milyen jól funkcionál a szervezete. Ha az egészség mutatói arra utalnak, hogy jól reagál arra, amilyen táplálékot fogyaszt, minden elismerésem. Ön a szerencsés kisebbség körébe tartó­

zik. Ha azonban a számadatok azt jelzik, hogy baj van, és ön ennek elle­nére úgy dönt, hogy mindent ugyanúgy csinál, ahogy eddig, ne lepődjön majd meg, amikor egyre rosszabbul érzi magát, és egyre több kellemetlen tünetet észlel. Öné a döntés joga. Először is a kulcs a vizelet-pH-értékek kiértékeléséhez és az ön egészségmutató számának a meghatározásához a három napon át tartó megfigyelés után:

EGESZSEGMUTATÓSZÁM-KÁRTYA a vizelet-pH-értékek alapján

harmadik napi szigorúan SAVAS salakképző diéta után (húsok, tejtermékek, gabonafélék stb.)

vizelet-pH                    

6,8-8,0                     „katasztrófahelyzet”

6,0-6,6                     kockázatos

5,8         még nem üres a hozzáférhető ásványi anyagok raktára*

FIGYELEM: az, hogy még nem üres a lúgraktár, még nem garancia arra, hogy nem is lesz az, ha nem pótolja az elveszett ásványi anyagokat!

Ne feledje, a vizelet pH-értéke arról árulkodik, hogyan boldogul a szer­vezet az előző nap elfogyasztott étkekkel. Az 5,5-5,8 pH kategória a sa­vas salakképző ételekre adható legkedvezőbb élettani reakciókat takar. Ennek ellenére, mint ahogy azt később majd látni fogjuk, pontosan ez az a reakció, nap nap után, évről évre, ami végül olyan károkat okoz a szer­vezetben, amelyek betegséghez vezetnek.

Azoknak, akiknek a harmadik napi eredményei a 6,0-6,6 vagy 6,8-8,0 tartományba esnek, valamikor korábban voltak 5,5-5,8 tartománybéli mérési eredményei is. Nem egyből estek a „kockázatos" vagy „katasztró­fahelyzet" kategóriákba. Azáltal, hogy túl sok savas salakképző élelmiszert ettek, kiaknázták teljes ásványianyag-készletüket, és nem is igyekeztek pó­tolni a veszteségeket, mert nem ettek lúgos salakképző ételeket. Időköz­ben pH-értékeik egyre nőttek. Később látni fogjuk, hogy ha a vizelet egy kiadós savasító étel elfogyasztása után lúgos, az annak a következmé­nye, hogy a szervezet alkalmazkodik a saját védelme érdekében.

Ha elegendő semlegesítő ásványi anyag van a szervezetében, amikor savas salakképző ételt eszik, akkor másnap reggel a vizelete savas 5,8-as vagy még annál is alacsonyabb pH-értéket mutat. Bár azt gondolnánk, hogy ez épp fordítva igaz, jól feltöltött lúgkészlet esetén ez az ideális reakció.

Miért enyhén savas a vizeletünk, amikor a lúgkészletünkkel minden a legnagyobb rendben? Miért nem lúgos a vizelet, ha egyszer a szervezet tele van értékes ásványi anyagokkal? A kérdésekre a válasz annak meg­értésében rejlik, miért és hogyan válik a vizelet lúgossá vagy savassá.

A húsok és egyéb savas salakképző ételek anyagcseretermékeiben lévő sav erős, és veszélyes a húgyvezetékre. Az erős savakat közömbösíteni vagy gyengíteni kell. A savas vizelet kétféleképpen semlegesíthető: vagy lúgos ásványi anyagok hozzáadásával, vagy ha megfelelő ásványi anya­gok nem állnak rendelkezésre, ammónia felhasználásával. Az ammóniát mint tartalék rendszert vészhelyzetben veti be a szervezet a vizeletben lévő sav közömbösítésére. 9,25 körüli a pH-értéke. Vagyis adott egy erős 108 sav, ami a vizelettel távozik a szervezetből, és két módszer a semlegesíté­sére: (1) a lúgkészlet, ha van, és (2) a vésztartalék ammónia.

Amikor a lúgkészletből mérsékelten lúgos ásványi anyagokat von el a szervezet, és azokat hozzáadja az erős savhoz, az erős savból gyenge sav lesz.

Még mindig sav, de elég gyenge ahhoz, hogy ne károsítsa a finom szöveteket. Ha a lúgkészlet kifogyott, ebből a forrásból nem jut hozzá a szervezet a sav semlegesítéséhez szükséges ásványi anyagokhoz. Márpe­dig a szervezet elsődleges célja a túlélés. Ezért akkor is semlegesíteni fogja az erős savat, ha azért áldozatot kell hoznia, változtatnia kell a működési módján. Az alkalmazkodás egyik lehetséges módja a szervezet által elő­állított ammónia felhasználása. Az ammónia alkalmas az erős sav közöm­bösítésére, ugyanis erős lúg. Közömbösíti a savat, aminek következtében a vizelet erősen lúgos kémhatásúvá válik, pH-értéke eléri a 8,0-at vagy még annál is magasabb lesz. Az egyetlen oka annak, hogy savas salakképző ételek fogyasztása után a vizelet lúgos, hogy a szervezet inkább másképp működik, csak hogy kikerüljön a vészhelyzetből. Ha a vizelet savas salakképző ételek után lúgos, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a szervezet lúgkészlete ki­merült, és az ellenálló képessége alacsony.

A szervezetben zajló semlegesítési, közömbösítési folyamatokról a kö­vetkező fejezetekben részletesebben is írok majd. Ha végre megérti, hogy a savasító ételek utáni lúgos vizelet nagy bajt jelent, azzal is jobban tisz­tában lesz, hogy az, amit eszik, jót tesz-e vagy éppen árt a szervezetének.

Az ideális az enyhe lúg, de még a gyenge sav is jobb, mint az erős!

Ha a mérései azt mutatják, hogy még van a szervezetében semlegesítő ásványi anyag, akkor a lúgkészlete még nem fogyott ki teljesen. Ez eset­ben ön most még egészséges. Rendelkezik elég nátriummal ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja a táplálkozás során felhalmozódó nagy mennyiségű sav káros hatását. Ez persze nem azt jelenti, hogy korlátlanul falhatja a savas salakképző ételeket, hanem csak azt, hogy még elbírja a szervezete. Ha rengeteg fehérjét és egyéb savas salakképző élelmiszert eszik, végül teljesen ki fog fogyni a semlegesítő hatású ásványi anyagokból. Most azon­ban még jó az ásványianyag-ellátása. Ezért egyen sok zöldséget és gyü­mölcsöt, hogy ez így is maradjon.

A szervezet enyhén lúgos környezetet igyekszik biztosítani!

Ha savas salakképző ételek után a másnap reggeli vizelete pH-értéke 6,8 és 8,0 között volt, ön beteg, akármilyen jól érzi is magát. Már túljutott azon a ponton, amikor még volt savközömbösítő ásványi anyag a szerve­zetében. Kifogyott azokból az anyagokból, amelyek természetes úton segí­tettek kivédeni az ételek savasító hatását. Következésképp nem maradt más hátra, mint a vésztartalék ammónia bevetése. Az ammónia semlegesítette a vizeletét a kiürítéshez.

Azoknak, akik kevés savas salakképző élelmiszert fogyasztanak (ne feledje, a gabonakészítmények is savtermelők), és akiknek az étrendjében többségében zöldség- és gyümölcsfélék szerepelnek, így is, úgy is lúgos a vizelete. Mindegy, hogy a lúgos vizelet a szervezet alkalmazkodóképessé­gének vagy annak az eredménye, hogy zöldséget és gyümölcsöt dolgoz fel. A lúgos vizelet sötétre változtatja a pH-papír színét. A zöldségtől és gyümölcstől lúgos vi­zelet ugyanúgy sötétre tudja változtatni a pH-papír színét, mint az ammóniával semlegesített vizelet. Az első nagyon jó, a második nagyon rossz.

Az jó, ha a pH-papír színe azért válto­zik sötétre, mert olyan lúgos vizeletről van szó, ami nagy mennyiségű lúgos salakképző élelmiszer fogyasztása eredményeként választódott ki. Az viszont rossz, ha a pH-papír azért sötét színű, mert steaket evett, és a vizelete pH-értéke 7,0. Nem állt a szervezete rendelkezésére elég nátri­um ahhoz, hogy a steakből származó savtól sav formájában szabaduljon meg, ezért a tartalék rendszeréhez folyamodott, és annak segítségével változtatta lúgosra a vizelet kémhatását. Annak a vizeletnek, ami a tarta­lék rendszer hatására válik lúgossá, ammóniaszaga van.

Sokan azt, hogy a vizelet ammóniaszagú, természetesnek tartják, pedig egyértelmű jele annak, hogy a szervezet csak egy tartalék rendszernek a se­gítségével képes funkcionálni. A legtöbb ember élete nagy részében elsősor­ban savas salakképző táplálékot fogyaszt. Az ő szerveze­tük már kifogyott a tartalék ásványi anyagokból, ezért kénytelen alkalmazkodni ehhez a hiányossághoz. Néha ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, nem kell éve­kig várni. Nagyon gyakran az ammóniaszagú ba­bapelenkák annak bizonyítékai, hogy gyerekek is szenvedhetnek a helytelen táplálkozásból eredő ásványianyag-hiánytól. Sajnos, nem egy esetben ez tragikus következményekkel is járhat.

Ha a vizelete pH-értéke azért magas, mert ásványi anyagokban gazdag zöldségekkel és gyümölcsökkel egészítette ki az étrendjét, a pH- értékek elkezdenek majd csökkenni. Ez nemcsak várható, de ez az, amit el akarunk érni. Ahogy fokozatosan elkezdi feltölteni a lúgkészletét, elő­ször a vizelet pH-ja leesik 5,5-re. Majd miután elérte a legalacsonyabb értéket, elkezd emelked­ni. Ez akár hetekbe vagy hónapokba is beletel­het, de idővel ön is láthatja majd a bizonyítékát, hogy a lúgkészlete fokozatosan feltöltődik.

Ha a vizelete azután lúgos, hogy savas salakképző ételeket evett, még ma haladéktalanul kezdje el feltölteni a hiányzó asványi anyagokkal a szervezetét. Naponta legalább egyszer egyen nyers gyümölcsöt és főtt zöldséget!

Az történik ugyanis, hogy lesz elegendő szerves nátrium a szerveze­tében, ami a 14. fejezetben tárgyalt pufferrendszerekkel együttműködve képes közömbösíteni a savakat. Amint a lúgkészlete feltöltődik, elegen­dő nátrium lesz a szervezetében ahhoz, hogy a vizelet lúgos kémhatású­vá váljon, mire kiürül a húgyvezetéken át. Amint elkezd főként lúgos salakképző ételeket fogyasztani, jobban fogja magát érezni, ahogy a vize­lete pH-értéke 7,0-6,4-ről lecsökken 5,5-re. Egészséges pedig akkor lesz, amikor túlnyomó többségében már csak lúgos salakképző ételeket eszik, és a vizelete pH-ja elkezd nőni, és eléri először a 6,4-et, majd a 7,0-et. Ellenőrizheti a javulást, ha alkalomadtán beiktat egy napot, amikor nem eszik mást, csak savas salakképző élelmiszereket, hogy lássa, a pH-értékek csökkennek.

Ön egészséges, ha a reggeli első vizelete pH-értéke 5,5, azután, hogy előző nap húst, tojást, kenyeret, tejet, sajtot és gabonapelyhet evett!

A vizelet pH-érték-változásainak megfigyelése nemcsak rossz hírek­kel szolgál, és nem mindenkinek alacsony a szervezetében a nátriumszint. Ha első nap a vizelete pH-értéke 6,0 fölött volt, és 6,0 alá csökkent, ha savas salakképző ételeket evett, ön valószínűleg tünetmentes. Még ennél is jobb, hogy tudhatja, a szervezete még képes megbirkózni a fehérjével, amit megeszik. Ha ennek a vizsgálatnak az eredménye negatív volt, egyen minél több lúgos salakképző gyümölcsöt és zöldséget, s akkor még ma­gasabb lesz a vizelete pH-értéke. De ne bízza el magát túlságosan. Tud­juk ugyanis, hogy a betegségek nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Az étrendünk és a táplálkozási szokásaink már a tünetek jelentkezése előtt évekkel lerakják a betegségek alapköveit. Ha ön olyan huszonéves, akinek az édesanyja gyerekkorában gondoskodott róla, hogy elég zöld­séget egyen, most viszont, hogy már felnőtt, nem iktatja be az étrendjébe a zöldségeket, még nem telt el elég idő ahhoz, hogy a szervezete teljesen kiaknázza a lúgkészletét. Ezért elérkezett az ideje, hogy napi néhány plusz­adag zöldség és gyümölcs elfogyasztásával pótolja az elhasznált ásványi anyagokat.


forrás: Dr. M. Ted Morter – Egészséges táplálkozás