Jó és rossz hírek az egészségről

Mondta már önnek valaki, hogy nem muszáj betegségektől szenvednie, fájdalmaktól gyötrődnie, ha nem akar? Nos, ha nem, én most mondom. A jó hírem, hogy nem kell betegnek lennie, ha nem akar. A rossz hír, hogy mégis a környezetünkben – családtagok, barátok, munkatársak, szomszédok, a vízvezeték-szerelő – szinte min­denki küzd valamilyen egészségügyi problémával: allergiás, hörghurutja van, rákos, depressziós, tüdőtágulása van vagy állandóan fáradt, kimerült… és még sorolhatnám tovább a különféle betegségeket.

Újra hangsúlyozom – nem szükségszerű betegnek lennie!

Annak ellenére, hogy szinte alig akad ember, akinek tökéletesen szolgál az egészsége, önnek nem muszáj közéjük tartoznia, ha nem akar. Önnek megvan az esélye és lehetősége rá, hogy olyan egészséges legyen, amilyen csak akar. Higgyen nekem, én nem ajánlok olyan gyógymódokat, amitől egyik napról a másikra meggyógyul. Anélkül, hogy észrevette volna, le­het, hogy már évek óta kialakulóban van önben valamiféle betegség. De Önben megvan az a képesség, hogy segítsen magán, hogy jobban érezze magát és egészséges legyen – és ezért még csak nem is kell túl nagy áldozatot hoz­nia. További jó hírem, hogy akár a saját otthonában is felmérheti és figye­lemmel kísérheti a saját egészségi állapotát.

Ez az, amiről a könyvem szól: egészség, és nem pedig betegség.
Írá­som célja, hogy megmutassam önnek:
– felelőséget vállalhat a saját egészségéért, ha minél előbb megállapítja, milyen állapotban van jelenleg;
– lehet, hogy nem makkegészséges;
– milyen kis erőfeszítésbe kerül a jobbulás, ha egyszer s mindenkorra megérti, hogy:

A JÓ EGÉSZSÉG TERMÉSZETES!

Meggyőződésem, hogy az emberi szervezet végtelenül intelligens. Táp­lálkozástudományi kutatásaim és huszonöt éves klinikai gyakorlatom alatt arra a megállapításra jutottam, hogy szervezetünk rendkívül okos. Nem­csak, hogy logikus, de mindenkor a számunkra legkedvezőbbet „teszi". A testünk nem tudja, hogyan legyen beteg, de azt pontosan tudja, mit tegyen, hogy a lehető legtovább éljünk. Mindent, ami a testünkben történik, előidézi valami. Egyetlen sejtünk, egyetlen darab szövetünk, szervünk vagy szervrendszerünk sem azon van, hogy megbetegítsen bennünket. A testünkben zajló valamennyi folyamat reakció egy ingerre – a régi jó „ok-okozati" viszony. Hovatovább testünk­nek minden reakciója tökéletes válasz arra az ingerre, ami kiváltotta.

Testünknek nem célja a vastagbélgyulladás, a cukorbetegség vagy az allergia, az csak alkalmazkodik a mindenkori körülményekhez. Ha a vá­laszreakció problémákat okoz, a problémákat tüneteknek nevezzük. Egy betegséget különböző tünetek, tünetegyüttesek jellemeznek. A csontritku­lás, az AIDS, a rák vagy az arthritis valójában csak rövid megnevezései a különböző tünetcsoportoknak. A tünetek azt jelzik, hogy szervezetünk a túlélés érdekében alkalmaz­kodik ahhoz, ahogy bánunk vele. A testünk nem tudja, hogyan legyen beteg!

Az évek során minden bizonnyal kialakult önben egy elképzelés az egészségről és a táplálkozásról. Lehet, hogy azt gondolja, hogy a teste nem tudja, mit csinál. Sokan úgy vélik, hogy a szerencsén és az öröklő­désen múlik, hogy mennyire vagyunk egészségesek, és mit várhatunk a jövőtől.

Ez idáig lehet, hogy abban a hitben élt, hogy kevés hatalma van a saját egészsége fölött – ugyanolyan betegségektől szenved és fog szen­vedni, mint az elődei. Valójában ön és csakis ön a felelős a saját egészségéért. Az öröklődés ugyan fontos szerepet játszik benne, hogyan nyilvánul meg a betegség – rák, cukorbetegség, arthritis stb. -, de nem jelenti azt, hogy ha az elődei betegek voltak, önnek is muszáj megbetegednie. Más szóval, ha úgy él, hogy a betegség elkerülhetetlen, a génjei határozzák meg, hogy a betegség milyen formája alakul ki a szervezetében. A legtöbb esetben, amikor gyengélkedünk, az első dolgunk, hogy felkeressük a legközelebbi gyógyszertárat, és azt hisszük, hogy ezzel meg van oldva a probléma. Ami a táplálkozást illeti, különbség van a teljes kiőrlésű búzalisztből és a fehér lisztből készült pizzatészta között. A helyes táplálkozás azt is jelenti, hogy kevesebb édességet és több zöld­séget fogyasztunk, például salátalevelet teszünk a szendvicsünkre. Le­het, hogy önnek ezen laza egészségmegőrzési szabályok ellenére is si­került még eddig tünetmentesnek maradnia, de a jó egészség több, mint a gyomorégés tüneteinek elfojtása vagy a szerencsétől és a génektől való függés.

Az, hogy mit eszünk az idén, meghatározza, hogy mennyire leszünk egészségesek az elkövetkező években!

Az egészség alapjaihoz visszatérve a betegségnek mindössze három oka van. A betegségnek sokféle variációja létezik, de mindössze három tényező idézheti elő. Ezek a mérgezés, időzítés és a gondolatok. Minden folyamat, ami a testünkben végbemegy, közülük valamelyikre vezethető vissza. A három közül bármelyik mindenféle tüneteket, fájdalmat, kínokat okozhat. Gyakran akár egyszerre két vagy esetleg mindhárom tényező is közrejátszhat a betegség kialakulásában. Később részletesebben is tárgyalni fogom ezeket, de addig is:

AZ EGÉSZSÉG TÖBB, MINT A FÁJDALOM HIÁNYA!

Nem állítom, hogy olyan, hogy betegség vagy fájdalom nem létezik. Orvos vagyok, és nap mint nap látok rá példát a rendelőmben. Mégis, ha megérti, hogy minden betegség a testnek az ingerre adott válaszreakció­jától, az ételtől, amit megeszik, a stressz fajtájától, aminek ki van téve, és az ön dolgokhoz való viszonyulásától függ, a tüneteket annak fogja te­kinteni, amik valójában – a tünetek figyelmeztető jelek arra, hogy ön túlságo­san kimeríti testének természetes gyógyító erejét.

Önnek kell eldöntenie, hogyan akar élni, mit eszik és min óhajt töp­rengeni. Választhat, hogy túlhajszolja-e a szervezetét vagy sem. Csakis önön múlik, milyen életet él. Önön áll, hogy túlzásba viszi a testmozgást vagy egy lépést sem tesz; hogy fal vagy koplal; hogy keveset alszik vagy sokat; hogy aggódik-e olyan dolgokon, amik nem öntől függnek; hogy sokat iszik; hogy dohányzik vagy kábítószerezik. Ha ön többé-kevésbé ura saját magának, senki nem tudja arra kény­szeríteni, hogy olyan ételeket egyen, ami az egészségére káros; hogy olyan tevékenységeket folytasson, amelyek önre nézve ártalmasak; hogy rágód­jon az igazságtalanságokon, katasztrófákon és személyes problémákon, amelyek a mindennapi élet velejárói. Az élete és az egészsége az ön kezé­ben van.

Bárki, aki hisz benne, hogy csakis ő a felelős a saját egészségéért, az olyan jól érezheti magát a bőrében, amilyen jól csak akarja. Ez persze nem azt jelenti, hogy bárki szert tehet olyan testfelépítésre, mint Arnold Schwarzenegger, vagy megtanulhat olyan jól teniszezni, mint Martina Navratilova, vagy balerinavékonyra fogyhat. A fizikum és az egészség ugyanis nem egy és ugyanaz. Az étkezési szokásainkon azonban termé­szetesen javíthatunk annak érdekében, hogy önmagunkhoz képest a le­hető legegészségesebbek legyünk.

MAGUNK VAGYUNK SAJÁT EGÉSZSÉGÜNK KOVÁCSAI!

Nos, ezzel a végére értem az egészséggel kapcsolatos legalapvetőbb jó és rossz hírek ismertetésének. Ha ennél mélyebbre akar ásni, és tudni akarja a betegségek okát, a mérgezés, időzítés és gondolatok témakörében érdemes tovább kereskednie. Az ön tettei és reakciói határozzák meg, hogy mennyire egészséges. Ha az említett három tényező közül valame­lyik nincs szinkronban a többivel, még nincs veszve minden. Ha tudja, hogy hol és mi a probléma, tehet valamit a megszüntetése érdekében. 

Ez a könyv főként a mérgezés témájával foglalkozik, és csak említést tesz az időzítésre és a gondolatokra. Kitér az élelmiszerekre, a szervezet savszintjére, hogy e két tényező milyen kapcsolatban áll egymással, és arra, hogyan hatnak a savtermelő élelmiszerek magára a szervezetre, de legfőképp a sejtekre. Az éveken át kialakult helytelen táplálkozási szokásoknak a megvál­toztatása egyszerű, de nem könnyű. Biztosíthatom önt, hogy többet tu­dok a táplálkozásról, mint amennyit jó lenne tudni. Ha nem tudnám, hogy mi zajlik a testünkben és hogyan befolyásolható, javítható annak a műkö­dése, boldogan segítenék azokon a betegeken, akiken tudnék, és tanács­talanul állnék azok előtt, akiken nem tudnám, hogyan segítsek. Így talán kevésbé bonyolult lenne az életem, de messze nem olyan örömteli. 

Ez a könyv segít önnek elérni, hogy a sejtjei úgy működjenek, ahogy kell. Ha a sejtjeink élnek és egészségesek, mi is élünk és virulunk, ha a sejtjeink sínylődnek és elpusztulnak, mi is szenvedünk és meghalunk. Nem lehetünk egészségesek, ha a sejtjeink „egy szemétdomb közepén" élnek és kényszerülnek működni. És ugyanilyen fontos, még egyszer hang­súlyozom, hogy olyan egészséges lehet, amilyen csak akar. A 92. oldalon található teszt segítségével megállapíthatja, jelenleg milyen egészségi ál­lapotban van, és mire számíthat a jövőben, ha az eddigi életvitele szerint él tovább. Ha jó a közérzetünk, csodálatos az élet. Amikor egészségesek vagyunk, nemcsak jól érezzük magunkat, de élvezni is tudjuk az életet. El tudjuk ereszteni magunkat tévénézés vagy nyaralás közben, energikusan tudunk dolgozni és sportolni, képesek vagyunk felülkerekedni a munkahelyi és magánéleti problémákon, és reggelente derűsen, frissen ébredünk. Ha olyan ételeket eszünk, amiket a szervezetünk a legkisebb erőfeszí­téssel képes hasznosítani, tapasztalhatjuk, hogy a jó egészség gyakorlati­lag elkerülhetetlen, jön magától. A szervezetünk tényleg tudja, mit csi­nál!


forrás: Dr. M. Ted Morter – Egészséges táplálkozás