Mielőtt hozzá kezdenénk, hogy szolgál az egészsége jelenleg?

Ahhoz, hogy végül elmondhassa, kitűnő egészségnek örvend, tudnia kell, jelenleg hogy szolgál az egészsége. Otthonában is elvégezhet egy egyszerű vizsgálatot, amiből megtudhatja, milyen a jelenlegi egészségi állapota, és a kapott eredmény alapján felbecsülheti az egészséghez vezető út hosszát.

Reggelente, amikor álmosan kitámolyog a fürdőszobába, a szervezete már alig várja, hogy megszabaduljon a számára fölösleges, hasznavehetetlen anya­goktól. A kiürítésre szolgáló eszköz – a vizelet – információt szolgáltat arra vonatkozólag, hogyan reagált a szervezete az ételre, amit előző nap evett. To­vábbá sejteni engedi, hogyan fogja magát érezni később. Ez a vizsgálat persze nem alkalmas diagnózis felállítására, azt bízza az or­vosára. Ez a könyv csak útmutató ahhoz, hogy megtudja, mennyire egészsé­ges.
A házi vizsgálathoz mindössze néhány pH-papír-csíkra van szüksége. Mi­előtt azonban bármiféle vizsgálatot elvégezne, elő kell készítenie a terepet. Ma este vacsorára vágjon be egy jó adag bármilyen húsételt. A zöldséget és gyü­mölcsöt most kivételesen kerülje. A fehérjére koncentráljon.

Holnap rögtön, ahogy felkel, egy kisméretű, tiszta edénybe fogjon fel egy keveset a vizeletéből, és helyezzen bele egy pH-papír-csíkot.

A legtöbb ember esetében két dolog közül az egyik történik az indikátorral. (1) Nagyon sötétre változik a színe vagy (2) csak nedves lesz, de a színe válto­zatlan marad.

A pH-papír színe jelenti a kiindulási pontot. Ha nagyon elsötétül:
1. Ön nem egészséges, még akkor sem, ha jól érzi magát, és
2. nem szabad intenzív testmozgást végeznie.

Ha a pH-papír színe egyáltalán nem változik meg:
1. súlyos betegség elé néz, ha így folytatja;
2. még veszély nélkül sportolhat, mozoghat.

Előfordulhat, hogy megváltozik az indikátor színe, de nem lesz nagyon sö­tét. Ez esetben feltételezheti, hogy most éppen még jó egészségi állapotban van, vagyis nyugodtan sportolhat, mozoghat. A könyv későbbi fejezeteiben arra is fény derül, hogyan kaphat még ponto­sabb képet az egészségéről egy hosszabb ideig tartó, de több részletre kiterje­dő megfigyelés segítségével. Arra is választ kap, miért olyan, amilyen az egész­ségi állapota.
Ezzel a gyors és egyszerű teszttel a szervezete bizonyítékot szolgáltathat arra, milyen jól működik. A következő fejezetekből azt is megtudhatja, hogyan kell értelmeznie a bizonyítékot.Az, hogy jól érezzük magunkat, nincs semmilyen panaszunk, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészségesek vagyunk. Nem szabad megvárnunk, amíg jelent­keznek az első tünetek, hogy jelezzék, valami nincs rendben. Sokan közülünk megvárják, amíg megbetegszenek, s akkor elkezdenek aggódni az egészségü­kért. Akkor már nem az egészségünk forog kockán, hanem az életünk.
Csak azután gondolhatunk arra, hogyan nyerjük vissza egészségünket, ami nem egyik napról a másikra fog menni, ha már túl vagyunk a vészhelyzeten. 
A saját kezünkben az egészségünk, csak rajtunk múlik, visszanyerjük és megtartjuk-e. Az induláshoz nincs másra szüksége, mint egy pH-papír-csíkra és egy kis vizeletmintára, aminek a segítségével megtudhatja, hányadán áll most, és milyen messzire kell eljutnia.


forrás: Dr. M. Ted Morter – Egészséges táplálkozás