Monoszacharidok

Vizsgáljuk meg élelmiszereinket a szénhidrátok szempontjából.


MONOSZACHARIDOK


Ide tartoznak a magas szőlő és gyümölcscukor, valamint a magas keményítő tartalmú élelmiszerek. Nem vizsgáljuk az ipari cukrokat (szőlőcukor tabletták, répa, nádcukor, barna cukor stb.), mert azok a szervezetre nézve egyértelműen KÁROSAK. Kiemelkedően magas szőlőcukor tartalmúak a GYÜMÖLCSÖK – EGÉSZSÉG!
Nagy előnyük, hogy míg az összes többi cukorféleséget (poliszacharidokat) az emésztés során monoszacharidokká kell, jelentős energiabefektetéssel lebontani a szervezetünknek, addig a monoszacharidokat közvetlenül tartalmazó gyümölcsöket (és egyes zöldségféléket) nem kell emészteni. Itt jön a lényeg! A magas energiatartalmat a szervezet a rágási folyamat után közvetlenül hasznosítani tudja, vagy a vékonybélből az emésztés közbeiktatás nélkül hasznosul, felszívódik. Ezáltal a szervezet szinte azonnal energiához jut! (Ha nem kering túl nagy mennyiségű zsír a véráramban!) 

A gyümölcsök közül magas a cukortartalma a cseresznyének, az érett ananásznak, a datolyának, a fán termő epernek, a fügének, a kajszibaracknak, a kiwinek, a körtének, a meggynek, a naspolyának, a nektarinnak, a besztercei szilvának, a vörös szilvának, a ringlónak. Kiemelkedően magas a névadó szőlő cukortartalma. Nem szabad azonban elhanyagolni a természetes környezetükben termő, illetve termeszthető egyéb gyümölcs fajtákat sem. Ezek cukortartalma ugyan alacsonyabb, de más anyagokban, pl. rostokban, ásványi sókban igen gazdagok. Ezek a hazai piacon előforduló, vagy vadon nőtt gyümölcsök, amelyek számunkra elérhetőek: alma, kék és vörös áfonya, birsalma, boróka, bodza, csipkebogyó, egres, málna, őszibarack, paradicsom, fekete és vörös ribiszke, szamóca, földi eper, fekete szeder, kökény stb. A zöldségfélék közül sok monoszacharidot tartalmaz a görögdinnye, sárgadinnye, sárgarépa és a sütőtök.


Forrás: Ferencsik István – Természetes életmód című könyve

Hálásan köszönjük a ránk hagyott értékes információkat István bácsi!
Béke!