Nikotin, Koffein, Alkohol, Szalicilsavak, Só, Tein, Teobromin, Cukor

Nikotin
16 féle módon mérgezi, és nemcsak a dohányos szervezetét. A dohányzás és a passzív dohányzás egyaránt életveszélyes. Olvassák figyelmesen e sorozat első kötetében a vitamin- és nyomelemfeldolgo­zással kapcsolatos részeket!

Kultúránk nagy szégyene, kultúrházaink „ékessége" a mindenütt jelenlévő hamutartók tömege. Természetesen a vele együtt járó szennyezett levegő is. Nem képzelhető el az ember igazi érdekeit figyelembe vevő törvényalkotói és más alkotói munka dohányfüsttől szennyezett, betegséget elősegítő környezetben, de a gyógyító munka sem a kórházakban. Nem példamutató az sem, hogy a gyógyító intézményekben éppen a „DOHÁNYOZNI TILOS" feliratú táblák alatt szívják némely orvosok, ápolók a betegek jelenlétében a cigaret­tájukat.
Az ember szabadságjogainak éppen az képezi a megsértését, hogy ezt megengedjük. Senkinek sincs joga más egészségét veszélyeztetni, mást szándékosan vagy tudatlanul betegíteni. Sajnos, és ez megint kultúrálatlanságunkkal függ össze, ma már a dohányosok többsége még csak udvariasságból sem kér engedélyt a rágyújtásra. Sokszor, különösen a fiatalabb korosztályok, még mulatnak is azokon, akik ezt nehezen viselik el.

Fájdalmas, és az egész társadalom számára végzetes következmé­nyekkel jár, hogy a fiatal nők körében elharapódzott a dohányzás. Az emberiség jövője függ a leendő anyák egészségétől, szervezetük tisztaságától. Az első kötetben a vitamin- és ásványianyag-felszívódás kapcsán részletesen írtam ezekről a káros hatásokról. Szemdiagnosztikai vizsgálataim során hihetetlen mennyiségben mutatható ki már a gyermekek szervezetében is a nikotin. Tisztulása igen lassú folyamat, évtizedekig is tarthat. Mindenkinek el kell kerülnie tehát a dohány­zást, illetve a dohányfüstös környezetben való tartózkodást! Nem véletlenek a vallási parancsokban fellelhető tiltások. Sajnos a „mo­dern ember" itt is nagyvonalú kézlegyintéssel intézi el a dolgot. A saját szemszögéből talán igaza is van, mit számít a többi mellett még ez is.
Különösen káros és úgy látszik, elkerülhetetlen a munkahelyi dohányzás. A „kollégák" még a hurutos, gyakran előforduló légzőszer­vi megbetegedések esetén is fertőzésre, és nem az általuk elszívott cigaretták füstjétől telített, egészségkárosító levegőre gondolnak. Ez pedig már igazi gyilkosság, csak lassan ölő és jogilag nehezen bizonyítható.


KOFFEIN
Kávé, cola-félék. Általában az ún. értágító hatásuk miatt fogyaszt­ják, ami kétségtelenül sajátjuk. Sajnos ugyanazt a savas, szennyezett vért továbbítja a nyitottabb ereken keresztül a szív, így azután érthető, miért oly múlandó a jónak vélt hatása, és miért következik be a visszahatás, a fokozott kábultság. Az agyba szállított nagyobb méregmennyiségből még több rakódik le. Célszerűbb lenne a vér szállítóképességét megnövelni azáltal, hogy ilyen vagy olyan tisztító kúrákkal részben megtisztítjuk a savasságtól, majd elegendő vasat, nyomelemet viszünk az élő anyagokból szervezetünkbe. Ezáltal meg­nő a vér energia- és oxigénszállító képessége. Ezt egy egyszerű csalánsalátával elérhetjük, felfrissülhetünk tőle, mégpedig tartósan.


ALKOHOL
A szeszes italokban lévő alkohol káros hatását nem hiszem, hogy szükséges lenne magyarázni. Azonban szándékunktól függetlenül másképpen is keletkezhet alkohol szervezetünkben a hibás ételkom­binációk miatt. A józan életet élő emberre ez jelenti a nagyobbik veszélyt, mivel a szeszesitalokban található alkohol elkerülhető, ha nem fogyasztjuk el, de ez bennünk keletkezik. Természetesen ez is kivédhető, ha a helytelen ételkombinációkat elkerüljük. 


ECET
Ez is alkoholszármazék, nagyon veszélyes, antibiotikus hatású ízesítőszer. Az ecet nemcsak emészthetetlen, de emészthetetlenné teszi az elfogyasztott ételeket is. Megakadályozza a megfelelő erőssé­gű sósavképződést, ezáltal az emésztés még nehezebbé válik. A gyomor ugyan sokkal gyorsabban ürül, de a belekben felhalmozódik az emésztetlen romló anyagmennyiség. Mivel az ecetek (mindegy, hogy ételecet, borecet, salátaecet), mint általában az alkoholok és származékaik, életellenes anyagok, ezért az életfolyama­tokban, a belső energiaáramlások útjában akadályokat képeznek, és elősegítik a szervezet savasodását. Az ecetek, a savanyú ételek és ezek kombinálása keményítőtartalmú ételekkel (kenyér, rizs, burgo­nya, babfélék stb.) egyértelműen felelősek a gyomorsavképződésben bekövetkező hibákért. Természetesen a helyreállítás sem túl bonyo­lult, csak a jelenlegi civilizációs étrend mellett látszik lehetetlennek. Együk meg a szőlőt és az almát nyersen, amiből ecetet gyártunk, s akkor nem lesz sem savhiányunk, sem savtöbbletünk!


SZALICILSAVAK
Tartósítószer, aszpirin és más -pirinek alapja. Hihetetlenül nagy károkat okoznak, s ma már az élet minden területén megtalálhatók akár tartósítószer, akár gyógyszer formájában. Sajnos a gyógyszertárakban ezek többsége vény nélkül kapható, élünk is vele korlátlanul. Semmit nem gyógyít, csak a vészjelző csengőt kapcsolja ki. A fájdalom elmúltával is megmarad az ok, mely tovább dolgozik, s mivel nem szüntettük meg az okozatot (pl. a fejfájást), a kiváltó méreg tovább halmozódik és dolgozik a szervezetben. A betegség, a fájdalom újra felszínre tör, esetleg már súlyosabb formában.Illetve annak minden fajtája (főtt ételek!). Egyike a legmérgezőbb drogoknak. Emészthetetlen, feldolgozhatatlan anyag, rendkívül nehéz az eltávolítása, kitisztítása. Kitűnő antibiotikum, megöli még a baktériumokat is. Sajnos válogatás nélkül, a hasznosakat is. Ma a konyhasó pótolja a főzés, sütés, fagyasztás által tönkretett sók egy részét, de nem képes pótolni az ásványi tápanyagokat, az organikus, szerves sókat. A sófogyasztás még az ízlelőszerveket is károsítja, eltorzítja helyes ízlelő képességünket. Jellemző példaként említhetem, hogy miután évek óta nem fogyasztok sót, számomra egyszerűen élvezhetetlen pl. a bolti kenyér vagy péksütemény, mert marja a nyálkahártyámat. Kevesen tudják, hogy egyetlen zsömlében annyi só van, amennyit két egészséges vese egy hét alatt sem képes eltávolítani (és kinek van már jó veséje?). A sófogyasztás nyugodtan abbahagyható, mert az ember számára ehető ételek bőségesen tartalmaznak organikus sókat. A kiürülő só magával viszi a felesleges vizet is. Sokat segít ebben a petrezselyem zöldjéből és a gyermekláncfű leveléből készített zöldsaláta.Jegyezzük meg, hogy a só a következő betegségek kialakulásában játszik döntő szerepet: a vértestek összezsugurodásában, az artériák és vénák szűkületéban, a reuma, a köszvény, a szenilitás, de még a bőrkeményedések kialakulásában is szerepe van! A vakságnak, a zöld- és szürkehályognak is – bár más és más formában – tudományos alapokon bizonyíthatóan a só az elsőrendű okozója.


TEIN
Alattomos hatású, gyilkos méreg, a fekete teákban fordul elő. Hatása megegyezik a koffeinéval. Gondoljuk meg, amikor gyermekeinknek már csecsemőkorban adjuk ezt a kemény drogot, vajon nem  
mi okozzuk-e a későbbi ideggyengeségét, mirigyeinek hibás fejlődésé­ben nem mi vagyunk-e a vétkesek? A kialakulatlan szervezetre gyilkos a hatása. Nem fekete (angol, orosz, kínai, ceyloni stb.) teákat kell adni a csecsemőnek a folyadék pótlására, hanem frissen sajtolt, egészséges, édesítetlen gyümölcsleveket. A gyümölcslé a gyermek tápláléka, nem a cukrozott tea!


TEOBROMIN
A kakaó és csokoládé tartalmazza, különösen veszélyes kábítószer a fejlődő szervezetek számára. Egy évszázada terjedt el, néhány évtizede szinte a legfontosabb gyermektápláléknak tekintjük. Az allergiát, asztmát okozó mérgek listáján a harmadik helyen áll! A tej az első, a fehérliszt a második. Az allergia egyfajta drogmérgezés. Különösen veszélyes a növényi és állati eredetű fehérje keverése miatt a tejes kakaó. Teljes táplálkozási csődöt jelent ennek a keményítőfé­lékkel történő együttfogyasztása, pl. a tejes kakaó kiflivel, netán vajas kiflivel.

Nem szabad csodálkozni, ha gyermekeink egy ilyen reggeli után a második órán figyelmetlenekké válnak. Nem is történhetne másként. Nem a mennyiséggel van a baj, hanem az alappal, a minőséggel. Drogot etettünk gyermekeinkkel tápláló anyagok helyett.


CUKORFÉLÉK
Az iparilag előállított valamennyi fajtájuk (répa, nád, barna). Modern életünkbe óriási, elviselhetetlen mértékben betört drogféleség. Különböző élelmiszerekhez keverve vagy közvetlenül, naponta 10-12 dkg-ot fogyaszt egy átlagpolgár. Az édesszájúak természetesen ennél jóval többet Teljesen halott anyag, az életnek a legkisebb csírája sem fedezhető fel benne, ellenben igen jó tartósítószer. Ezért használják az élettelenné tett befőttek, lekvárok tartósítására is. Csak kalorikus, fűtőértéke van, azonban energiájának nagy részét a felbontása, valamint a többlet kiküszöbölése köti le. Emésztéséhez nagy mennyiségű B típusú vitaminra, valamint kalciumra van szükség, és még így sem sikerül teljesen, jelentős része megerjed, alkohol képződik belőle. Különösen a gyümölcsökkel és fehérjefélékkel együtt elfogyasztott cukrok a veszélyesek, ele mint élő anyag, a zöldségféle sem tűri meg, az is megerjeszti. így már érthető, miért nem táplál a cukros spenót és sóskafozelék, a finomra elkészített kompót és a gyümölcslevesek. Akik vágyódnak a cukor után, éppúgy alkoholisták, mint az alkoholt fogyasztó embertársaik, csak ők még nem tudnak róla. Soha ne szoktassuk rá gyermekeinket! Adjunk nekik elegendő édes gyümölcsöt, sárgarépát, és nem is lesz rá igényük, mert ösztöneik egészségesen fejlődnek, felismerik a veszélyt. Egy idő után a cukor édes szaga émelyítővé válik számukra, s ez így van rendjén.


MESTERSÉGES ÉDESÍTŐ, ÍZESÍTŐ, TARTÓSÍTÓ ÉS ÉTELFESTŐ SZEREK
Szinte elképzelhetetlen, hogy mennyi festéket etetnek meg az emberekkel az ipari termékek ízesítő és festőanyagaként. Igaz, hogy rá van írva: „megengedett mértékben" tartalmazzák csak ezeket az ételféleségeket. Ki engedte meg, ki jogosított fel bárkit is arra, hogy irtson embertársainak? A sok ételfestékből pl. egy angol állampolgár évente 18 kg-ot fogyaszt el. Csak az a kérdés, mennyi marad meg benne, mennyi ül rá az idegrendszerére, mikor válik a szklerózisa érzékelhetővé, kimutathatóvá? Sajnos ma már mindent festenek, hogy az íztelen, elfogadhatatlan „termékeket" eladhatóvá varázsolják.


A FENTIEKEN KÍVÜL MINDEN SZER, AMI A GYÓGYSZERKÖNYVBEN TALÁLHATÓ!

Általában óvakodjunk az összes szervetlen tápláléktól!

JÓL JEGYEZZÜK MEG: szám szerint csak három szervetlen nyagra van szükségünk!
Ezek:
1. a tiszta víz,
2. a tiszta levegő,
3. a napfény.


forrás: Ferencsik István – Természetes életmód című könyve

Hálásan köszönjük a ránk hagyott értékes információkat István bácsi!
Béke!