Leírás
Az Amerikai HarvestRight cég gondolt egy nagyot és belevágott a saját maguk által otthoni célokra gyártott fagyasztva szárító készülékek forgalmazásába.
De igazából mit is jelent a fagyasztva szárítás? Ez nem egy új keletű technológia, már régebben is használták ezt az alapanyagok szárítására szánt egyedi tartósítási eljárást. Otthoni célokra még nem voltak igazán alkalmasak ezek a készülékek a méretüket és a fogyasztói árukat tekintve. Egy szűk, gyártói réteg használta ezt az eljárást. De mára megváltozott a helyzet, mert már otthoni célokra is alkalmassá tették a fagyasztva szárítási eljárást.
Az eljárás alapja, hogy a készülékbe helyezett szárításra szánt alapanyagokat a készülék lefagyasztja -40C fokra, majd egy erre a célra kialakított vákuum pumpa folyamatosan fenntartva a megfelelő vákuum nyomást a szárító házban, kiszívja szépen lassan a termékekből a nedvesség tartalmat. Hogy miért jobb ez az eljárás mint a melegen szárítás?
- tartósíthatja a kertben termett finomságokat, amely az év folyamán bármely időszakban egy tökéletes táplálékkiegészítést tesz lehetővé
- kempingezéshez viheti magával a saját maga által fagyasztva szárított ételeket
- a fagyasztva szárítás eljárás más szárítási módszerekkel ellentétben az alapanyag nem zsugorodnak össze, nem keményednek meg, megtartják az eredeti ízüket, színüket és tápanyag tartalmukat is
A fagyasztva szárítás további előnyei:
Alapanyagok megmaradó tápanyag tartalma fagyasztva szárítás esetén 97%.
Az egyéb módszerek, mint a konzerválás és a melegen aszalás, olyan magas hőmérsékletet használnak, amely nagymértékben elpusztítja az élelmiszerek tápanyag értékét.
A fagyasztva szárított élelmiszerek íze, színe és a tápanyagok 97%-a teljes egészében megmaradnak | |
A kész termékek eltarthatósága akár 25 év is lehet. A fagyasztva szárított élelmiszerek tökéletesek az otthoni tároláshoz. | – fagyasztva szárított alapanyagok tárolási ideje legfeljebb 25 év – melegen aszalt alapanyagok tárolása ideje legfeljebb 4 év – konzervek tárolási ideje legfeljebb 3 év – fagyasztott termékek tárolási ideje legfeljebb 2 év |
Alapanyagok megmaradó tápanyag tartalma fagyasztva szárítás esetén 97%. Az egyéb módszerek, mint a konzerválás és a melegen aszalás, olyan magas hőmérsékletet használnak, amely nagymértékben elpusztítja az élelmiszerek tápanyag értékét. |
– fagyasztva szárítva tápanyag tartalom 97% – melegen szárítva tápanyag tartalom 60% – konzerv tápanyag tartalom 40% |
Sokoldalúság
|
|
Megtakarítás
|
|