11/b Ennivalóból salak (második rész)
Az élelmiszerek (beleértve a sárgarépát is) sok különböző fajta anyagot tartalmaznak, és minden élelmiszer biztosítja a sejtek működéséhez szükséges glükózt. Miközben a sejtek emésztik a sárgarépának a szervezet számára hasznos alkotórészeit, a glükóz és egyéb tápanyagok felszívódnak és bekerülnek a vérbe. A glükózból kapjuk az energiát. A szervezet felbontja a glükóz elemeit – szén, hidrogén és oxigén – összetartó szerves kötéseket. Eközben a sejtekben ugyanúgy sav termelődik, mint a fehér cukor glükózában lévő kötések felbontásakor. De itt a nagy különbség. A sárgarépa ásványi maradványai lúgosítják a szervezetet. Semleges ásványi anyagok – nátrium, kálium, kalcium és magnézium – maradnak belőle vissza, hogy semlegesítsék a felhalmozódott élettani savakat. A semlegesítő ásványi anyagok szükség esetén azonnal is felhasználhatók, de el is raktározhatok. A sárgarépa nem a legnagyobb lúgosító, de a legtöbb zöldség és gyümölcs nagyon nagy mértékben növeli a szervezet lúgkészletét.
A fehér cukor nem túl egészséges, mert ugyan serkenti a fiziológiai folyamatokat, de nem biztosítja az azok végbemeneteléhez szükséges enzimeket, vitaminokat vagy ásványi anyagokat.
A lúgos salakképző ételek értékes ásványi anyagokkal töltik fel a szervezet lúgkészletét.
A szervezetünkben felszívódó táplálékrészecskék kárunkra és hasznunkra is válhatnak. Amíg végighaladnak az emésztőcsatornán, olyan, mintha egy alagútban lennének. Amíg a részek és alkotóelemek fel nem szívódnak és be nem kerülnek a különböző szervrendszerekbe, hogy ott felhasználásra kerüljenek és energiává alakítsák őket, addig az alagútban vannak, de nem sok hasznunk származik belőlük.
Egy másik analógia: hiába van benzin az autó tankjában, a vezetékekben és a szivattyúban, mégsem indul be a motor. Az üzemanyagnak ahhoz először el kell jutnia az energiatermelő mechanizmusokba, hogy akár a jármű hasznára, akár annak kárára váljon. Addig, amíg nem próbáljuk begyújtani a motort, teljesen mindegy, hogy magas oktánszámú ólommentes benzinnel vagy dízelolajjal van-e tele a tank. Csak akkor derül ki, milyen minőségű az üzemanyag, ha beindítjuk a motort.
A táplálékkal is ugyanez a helyzet. A nagy különbség csak az, hogy ha az ennivalót egyszer megesszük, akkor azt a szervezet menthetetlenül feldolgozza. Az emésztőszerveket nem lehet csak úgy kikapcsolni, leállítani. így aztán jobban tesszük, ha odafigyelünk rá, hogy mindig – legalábbis az esetek többségében – jófajta üzemanyagot használjunk, különben a fiziológiai motorunk nem fog kifogástalanul működni.
Kiugrási lehetőség a tápláléklebontás esetében a vékonybélben van. Az általunk elfogyasztott ételek alkotóelemeinek legtöbbje itt szívódik fel, hogy a sejtek be tudják építeni magukba. A sejtek speciális feladatokat látnak el. Mindegy azonban, mit csinálnak, energiára van szükségük. Amikor az energiát biztosító táplálékrészecskék savas salakot is tartalmaznak, a sejteknek azzal is meg kell birkózniuk, ezáltal csökken a munkavégzésük hatékonysága.
Mi, emberek a sejtek szintjén élünk és halunk. Amikor a sejtjeink bajban vannak, mi is bajban vagyunk. Az a probléma azzal, ha valaki főként csak savas salakképző élelmiszereket fogyaszt, hogy a sejteknek kell megküzdeniük a keletkezett savval. Egy idő után szinte belefulladnak a savba. Aztán a sejten belül is csökken a pH-érték, aminek mindig 6,8 körül kellene lennie. Ha a sejten belüli pH-érték túl alacsony, az enzimek nem tudják kifejteni hatásukat, és az adott sejt feladatkörébe tartozó élet- és egészségmegőrző folyamatok nem úgy mennek vége, ahogy kellene.
Attól még nem változik meg gyökeresen az életünk, ha a 75 billió sejtünkből húsz- vagy harmincbillió túl van hajszolva. Ha azonban már ennél sokkal nagyobb százalék van agyongyötörve, és nem tudja úgy kifejteni a működését, ahogy azt a szervezet belső intelligenciája diktálja neki, előbb-utóbb kellemetlen tünetekre számíthatunk. A szervezet normál működési rendje felborul, ellenálló képessége csökken, és kialakul a betegség.
A következő táblázatokban néhány alapvető élelmiszer salaktípus szerinti csoportosítását találja.
LÚGOS SALAKKÉPZŐ ANYAGOK
alma | ananász | avokádó | banán | brokkoli |
burgonya édes, fehér | citrom | fejes saláta | földi eper | földi szeder |
grapefruit | gomba | görögdinnye | gyökérrépák | kantalopdinnye |
karfiol | káposzta | kelbimbó | köles körte | levélrépák |
mandarin | mandula | mángold levél | málna | mazsola |
meggy | melasz | narancs | őszibarack | paradicsom |
pasztinák | retek | savanyú káposzta | sárgabarack | sárgarépa |
spenót nyersen | száraz bab | szárított datolya | szárított füge | szárított rebarbara |
szójabab zöld | tej, kecsketej * | uborka | zeller | zöldbab |
zöldborsó | zöld citrom | zöldbab | vízi torma | vöröshagyma |
* Csak azoknak a kisgyermekeknek ajánlott, akiket nem tudnak anyatejjel táplálni.
SAVAS SALAKKÉPZŐ ANYAGOK
áfonya | árpa | aszalt szilva * | bárány hús | borjúhús |
borsó szárított | búza | búzacsíra | csirkehús | csuka |
dió | garnélarák | homár | joghurt | kagyló |
kenyér fehér | kenyér teljes kiőrlésű búza | kolbász | korpa búza | korpa zab |
kukorica | lazac | lencse szárított | liszt fehér | liszt teljes kiőrlésű |
makaróni | marhahús | méz | mogyoró | mogyoróvaj |
napraforgómag | osztriga | pulykahús | rizs barna | rizs fehér |
ribizli | sajt | sertéshús | sós keksz | sózott marhahús |
spagetti | sütőtök | szalonna | szardínia | szentjánoskenyér |
szilva * | tej, tehéntej * | tojás | tőkehal | vaj |
vörös áfonya * | zabpehely |
* Lúgos salakká alakulnak, de savasítják a szervezetet.
Az elmélet, mely szerint az élelmiszerek savtermelő, illetve lúgtermelő alkotóelemeket hordoznak, nem vadonatúj keletű. Dr. R. A. Richardson 1925-ben ezen szempont alapján csoportosította az élelmiszereket.
Bizonyára megfigyelte, hogy a lúgos salakképző anyagok elsősorban zöldség- és gyümölcsfélék, a savas salakképzők pedig főként húsok szárnyashús, hal, tejtermékek és gabonakészítmények. Ha nem változtatunk hagyományos táplálkozási szokásainkon, biztosak lehetünk benne, hogy rövid időn belül „lerobban” a szervezetünk. Szervezetünk 3/4 részben lúgos, mégis arra tanítottak és még tanítanak is bennünket, hogy 75 százalékban savas salakképző ételekkel „tömjük”.
Kecsketej
Míg a kecsketej a lúgos salakképző élelmiszerek között szerepel, addig a tehéntej a savas salakképző élelmiszerek sorát növeli. A tejfogyasztás előnyeivel és hátrányaival részletesen a 17. fejezetben foglalkozom.
Mindaddig, míg ki nem bújnak az első fogai, a kisgyermek számára az anyatej az ideális táplálék. Sajnos azonban vannak anyák, akik nem tudják szoptatni gyermekeiket. Ez utóbbi újszülöttek és kisdedek esetében az anyatejet legcélszerűbb friss kecsketej, friss sárgarépalé és desztillált víz keverékével helyettesíteni. Újszülötteknél 1/3-os arányban kell keverni a kecsketejet, a répalevet és a desztillált vizet. Ahogy a baba nő, a víz mennyiségét lehet csökkenteni, a tej és a répalé mennyiségét pedig ajánlott növelni. A gyerek körülbelül féléves korára a helyes arány az ötven százalék kecsketej és ötven százalék sárgarépalé.
A tehéntejet kerülni kell. A tehéntej csak a kis- borjaknak való, az embernek – legyen az felnőtt vagy gyerek – nem ajánlatos innia. Rá kell ébrednünk, és be kell látnunk, hogy az, ahogy napjainkban táplálkozunk, megfoszt bennünket a számunkra legdrágább kincstől – az egészségtől. Csak akkor tudjuk kivédeni a betegségeket és visszafordítani a beindult káros folyamatokat, ha változtatunk az étrendünkön, táplálkozási szokásainkon, és elegendő mennyiségű ásványi anyagot biztosítunk szervezetünk számára a normál, természetes működéshez. A változtatáshoz szükséges erő és energia jelentéktelennek tűnik, ha mérlegeljük, mivel fizetünk érte, és mit veszítünk egészségkárosító életmódunkkal. Ha naponta kiegészítjük az étrendünket némi lúgképző táplálékkal, jobb lesz a közérzetünk, aktívabb, teljesebb életet élhetünk.
Voltak pácienseim, akik hirtelen teljesen felhagytak régi szokásaikkal, és szinte egyik napról a másikra a megszokott fehérjében gazdag ételek helyett gyakorlatilag nem ettek mást, csak nyers gyümölcsöt és zöldséget. Néhány nap elteltével azonban kínjukban visszatértek a jó öreg húsokhoz. Ha ön jelenleg sok húst, tejterméket, gabonafélét eszik, a szervezete azok feldolgozásához van hozzászokva. Az anyagcsere-folyamatok nem változnak meg egyetlen éjszaka alatt. Fokozatosan szoktassa a szervezetét egyre több főtt zöldséghez és gyümölcshöz, hogy legyen ideje visszatérni a régi, természetes kerékvágásba, s úgy működhessen, ahogy azt a természet elrendelte. Másképp szörnyen fogja magát érezni, és az a benyomása támad, hogy ez az egész „egészségesebb táplálkozás – jobb közérzet” egy nagy hülyeség.
Ha túl nagy erőkkel és túl gyorsan javít a táplálkozási szokásain, ugyan egészségesebb lesz, de nem úgy fogja érezni.
Vagyis mielőtt drasztikus változtatásokat eszközölne, adjon a szervezetének rá lehetőséget, hogy hozzászokjon azoknak a bioélelmiszereknek a feldolgozásához, amelyek olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint amilyeneknek az emésztésére eredetileg hivatott, és amilyenekhez hosszú ideig nem jutott hozzá. Ha szervezetünket szokatlan körülményeknek tesszük ki, mi isszuk meg a levét. Az étrend megváltoztatása épp olyan, mint a testmozgás intenzitásának növelése vagy csökkentése. A hólapátolástól vagy kertészkedéstől is sajog minden porcikánk, ha az izmainkat előzőleg sokáig pihentettük. Bár az a feladatuk, mégis, ha nincsenek edzésben, az izmaink is tiltakoznak ellene, hogy megfeszüljenek. S a többi szervünk és szervrendszerünk is hozzájuk hasonlóan reagál. Ha hirtelen átállásra kényszerítjük az emésztőrendszerünket, rövid időre az is kibillen egyensúlyi állapotából.
Amikor elszánjuk rá magunkat, hogy egészségesebben táplálkozzunk, legyünk ugyanúgy tekintettel az emésztőrendszerünkre, mint ahogy tekintettel vagyunk az izmainkra, amikor egy új edzéstervet dolgozunk ki. Mint minden más „testi, fizikai kondicionálás” esetében, lassan kell nekifognunk. Mielőtt pedig nekilátnánk a munkának, tudnunk kell, mennyire vagyunk egészségesek. Ha tudjuk, hol tartunk, sokkal könnyebb meghatározni, milyen messzire kell eljutnunk.