12. Hogyan állapíthatjuk meg, milyen egészségi állapotban vagyunk?
Magas a koleszterinje, alacsony a vércukra, magas a vérnyomása, felborult a só- és vízháztartása, rosszul lát, felszínes a légzése, porckorongsérve van vagy lúdtalpa – vizsgálattal kideríthető, melyik rendellenességtől szenved. De vajon a diagnosztikai vizsgálatok valóban igaz képet adnak az egészségi állapotunkról, vagy pusztán csak rávilágítanak bizonyos problémás területekre?
Egészségesnek lenni számunkra általában egyet jelent a tünetmentességgel. Legtöbbünk, ha tűrhetően érzi magát, van energiája és a végtagjai épek, egészségesnek kiáltja ki magát. Az egészség azonban többet jelent annál, hogy nem fáj semmink.
Társadalmunkban az egészség fogalma és a betegség hiánya közé egyenlőségjelet szokás tenni. Alaptételünk például, hogy a szervezet nem más, mint egy vegyianyag-gyár, és egy ember akkor lesz beteg, ha az itt gyártott vegyi anyagok egyensúlya felborul. Az egyensúlyt visszaállíthatjuk, ha ebből is, abból is adunk egy kicsit ezekhez az anyagokhoz, és akkor a beteg felépül. Ez az egész ilyen egyszerű lenne?
Sajnos, ha valaki jól néz ki és jól érzi magát, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban makkegészséges. Ráadásul az évenkénti, rendszeres laboratóriumi vizsgálatok a későbbi, jövőbeli betegségek, problémák kimutatására nem igazán alkalmasak. Nagyon alapos, pontos elemzésükből lehet ugyan következtetni rá, hogy egy egyén esetében bizonyos betegség előfordulásának nagy a rizikófaktora. Végeredményben csak a már ki fejlődött betegséget tudják kimutatni. Ezért szükségünk van egy módszerre, amivel még a tünetek jelentkezése előtt pontos képet kaphatunk arról, mennyire vagyunk egészségesek. A jó hír, hogy létezik ilyen módszer. Saját maga könnyűszerrel és nagyobb kiadások nélkül képet kaphat az egészségi állapotáról. Mindössze egy tekercs pH-papírra, egy táblázatra és egy ceruzára van hozzá szüksége. A vizsgálandó anyag bármikor hozzáférhető, bár társaságban nemigen szokás róla beszélni – a vizeletről van szó. Ennek a szervezetünk számára fölösleges anyagnak az egyszerű vizsgálatával nagy jelentőségű információkhoz jutunk arra vonatkozólag, mennyire vagyunk egészségesek a vizsgálat idején, és mire számíthatunk a jövőben, ha szervezetünk továbbra is ilyen feltételek mellett működik.
A vizelet pH-értékei KRESZ-táblák az egészséghez vezető úton.
A vizelet pH-értéke azt jelzi, milyen körülmények között élnek és működnek a sejtek. Ne feledjük, a sejtjeinkkel élünk és halunk. A szervek és szervrendszerek számára a legideálisabb, ha a környezetükben lévő folyadékok pH-értéke semleges vagy enyhén lúgos. A vizelet pH-értéke elárulja számunkra, hogy a szervezet a lúgos közeg előnyeit élvezi vagy a savakkal hadakozik. Arról ad felvilágosítást, hogyan boldogul a szervezet az előző huszonnégy órában elfogyasztott táplálékkal. Jelzi, milyen jól vagy rosszul funkcionál a szervezet. A vizelet pH-értékének megfigyelése révén adatokhoz jutunk arra vonatkozólag, mi zajlik a szervezetünkben, és az hogyan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Ne feledje, a szervezet sohasem hibázik! Mindig minden ingerre a megfelelő módon reagál. Ezért olyan fontos, hogy megértsük a vizelet pH-értékének üzenetét. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a sejtek felépítéséhez, működtetéséhez és regenerálódásához a szervezetnek semmi más nem áll rendelkezésére, csak azok az elemek és alkotórészek, amelyekhez a táplálék révén juttatjuk.
Amit tegnap ettünk ételt, az lebomlott, egy része felszívódott, felhasználásra került vagy elraktároztuk, más része pedig távozott a szervezetünkből. A reggeli első vizelet sokat tartalmaz azokból az anyagokból, amiket az éjszaka folyamán, alvás közben dolgozott fel a szervezet. Miközben alszunk, a szervezet serényen dolgozik: regenerálja, megújítja és feltölti a sejteket, szöveteket és szerveket. Eközben előkészíti a számára hasznavehetetlen anyagokat, mérgeket és a táplálék egyéb, számára idegen részeit a kiürítésre.
Ha túl sok „szemét” van a szervezetünkben, előfordulhat, hogy felébredünk, és ki kell mennünk a vécére. A négy-öt óra alvás alatt kiválasztott vizelet olyan anyagokat tartalmaz, amire a szervezetnek nincs szüksége, vagy amit nem tud felhasználni. Ezek a vizelettel távoznak a szervezetből.
A reggeli első vizelet megmondja, hogyan sikerült a szervezetnek feldolgoznia az ételt, amit előző nap ettünk.
A vizelet pH-értékének vizsgálata egyszerű és egyáltalán nem költséges eljárás. Ahhoz, hogy viszonylag pontos eredményt kapjunk, 2/10 be- osztásos pH-papírra van szükségünk. Az 5,5 és 8,0 közötti pH-értéket mérő pH-papír a legtöbb ember számára megfelelő. Azok a pH-papírok, amelyek csak egész számokban jelzik ki a pH-értéket, nem felelnek meg a célnak, mert nem elég pontosak.Tudjuk, hogy két egymást követő egész szám között a pH-értékek esetében mindig tízszeres a különbség. A pH-érték csökkenése azt jelzi, hogy nő az oldat savassága. A magasabb pH-érték a lúgosság mértékének növekedésére utal.
A lúgosság, illetve savasság mértéke tízszeresére nő vagy csökken, ha a pH-érték egyik egész számról a másikra változik. Mivel két egész szám között óriási a különbség, és a pH-érték hétről hétre igen lassan változik, nagyon érzékeny pH-papír szükséges ahhoz, hogy a kicsi, de annál jelentősebb változásokat kimutassa. Ha egész szám beosztású pH-papírt használunk, hónapokba is beletelhet, míg az étrendbeli változás hatása nyilvánvalóvá válik. Ezért lényeges, hogy 2/10-es beosztású pH-papírt használjunk. pH-papírt az Omker-szak üzletekben valamint a laboratóriumi eszközök mintaboltjaiban szerezhet be.
Amikor a megfelelő indikátort sikerül beszerezni, el is kezdheti a méréseket, és a kapott eredményeket feljegyezheti a fejezet végén található táblázatba. A napközben rendszertelenül végzett mérésekből semmit nem lehet megtudni. Annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb képet kapja az egészségéről, rendszeresen végezze a vizsgálatokat, és nagyon fontos, hogy az előírt élelmiszereket fogyassza.
Az elfogyasztott táplálék típusa határozza meg, hogyan reagál a szervezet.
Az előírások betartása nehezebbnek tűnhet, mint maga a vizsgálat. Mindössze annyit kell tennie, hogy a pH-papírt belemártja a vizeletbe, megnézi a nedves pH-papír színét, és feljegyzi a tapasztaltakat. A következőkben részletesebben is leírom, mi a teendő, és elmagyarázom, miért fontos az időpont.
Vizeletvizsgálat
Ébredés után első dolga, hogy egy tiszta edényben felfogjon némi kis vizeletet. Helyezze a pH-papírt a folyadékba. Amikor a papír átnedvesedik, meg kell hogy változzon a színe. Ha nem észlel színváltozást, előfordulhat, hogy alacsonyabb pH-értékek mérésére szolgáló pH-papírra van szüksége. A pH-papír színét hasonlítsa az indikátor csomagolásán található színskálához, és az adott színhez tartozó pH- értéket írja be a fejezet végén található „Egészségmérő” táblázatba. Legideálisabb legalább öt óra megszakítás nélküli alvás után végezni a mérést, hogy a szervezetnek legyen ideje és lehetősége a méregtelenítésre.
Ha az éjszaka folyamán felébredt, a vizsgálatot mindig a leghosszabb háborítatlan periódus után végezze el, még akkor is, ha hajnali hármat mutat az óra. Azt is jegyezze fel, hány órát aludt. Idővel, amikor már javul az egészségi állapota, és a pH-értékek is jobbak, tapasztalni fogja, hogy hosszabb ideig és nyugodtabban alszik. Természetesen ha kisgyerekei vannak, és ők ébresztik fel az éjszaka folyamán, rájuk nem lesz hatással az ön étrendje, de a sajátjuk igen. A gyerekek profitálnak a legtöbbet a helyesebb táplálkozási szokásokból!
Legelső alkalommal aznap ellenőrizze a reggeli első vizeletét, amikor előző este a szervezete által megszokott ételt evett.
Ennyi az egész, így mérheti fel, milyen egészségi állapotban van, reggelente egyszer megméri a vizelete pH-értékét, és lejegyzi az eredményt.
Mit egyen a megfigyelés ideje alatt?
Annak érdekében, hogy tiszta képet kapjon az egészségéről, az első nap után két napig csak savas salakképző ételeket egyen (lásd 85-86. oldal). Erre azért van szükség, mert akkor kapjuk a legmegbízhatóbb eredményeket, ha átmenetileg egy nagyon nehéz, „legrosszabb” helyzetet teremtünk a szervezet számára.
„Legrosszabb” helyzetet úgy teremthetünk a szervezetünk számára, hogy megfosztjuk azoktól az anyagoktól, amelyekre a többletfehérjéből származó sav feldolgozásához és kiválasztásához van szüksége. Két napig csak fehérjében gazdag élelmiszereket egyen. A steak, a hamburger, a csirkehús, a hal és a sajtos makaróni savas salakot hagynak maguk után.Bizonyára észrevette már, hogy szomjasabb, amikor magas fehérjetartalmú élelmiszereket eszik. A megfigyelési időszakban csak vizet igyon. Ha a kávéról, teáról vagy üdítőitalokról képtelen lemondani, csökkentse le a mennyiségüket napi két vagy annál is kevesebb csészére.Bár nem jó fehérjében gazdag élelmiszerekkel „traktálni” a szervezetét, néhány napig semmi baja nem lesz tőlük. A rendkívüli, szokatlan körülmények kiváló alkalmat biztosítanak arra, hogy megtudja, mennyire egészséges.
A megfigyelés első három napja
ELSŐ NAP:
1. Egy olyan nap utáni reggel kezdje el a vizelete pH-értékét vizsgálni, amikor előző este olyan ételeket evett, amilyeneket általában szokott. Az első nap kapott mérési eredménye szolgálja a kiindulópontot a megfigyeléshez.
2. Csak savas salakképző élelmiszereket egyen (húsok, tejtermékek, gabonakészítmények, dió stb). Ha egyébként főként zöldségféléket fogyaszt, ajánlatos előre gondolkodni és beszerezni ezeket.
3. Ha lehetséges, csak vizet igyon. Ha nem, csökkentse a napi kávé-, tea-, kóla- és egyéb üdítőadagját maximum két csészére. Kerülje az alkoholt és a gyümölcsleveket.
MÁSODIK NAP:
Az első nap ismétlése. Csak savas salakképző ételek, víz vagy minimális egyéb innivaló.
HARMADIK NAP:
Miután megvizsgálta a vizeletét, visszatérhet a szokásos étrendjéhez.
Mire számíthat?
A pH-érték változásának figyelemmel kísérése arról tájékoztat, hogyan boldogul a szervezet az általunk fogyasztott táplálékkal. pH-papírral egy másik vizsgálat is elvégezhető, ami arról ad felvilágosítást, milyen jól funkcionál a szervezetünk mint egységes egész – ez pedig a nyálvizsgálat. A nyál reprezentálja a szervezetben lévő összes nedvet, folyadékot. Ha a belső környezetünk lúgos, a nyálunk is lúgos kémhatást mutat.
Célszerű a nyál és a vizelet pH-értékének megfigyelését nagyjából azonos időben kezdeni. De a nyál pH-értékét nem kell mindennap vizsgálni, az ugyanis nagyon lassan változik. Azután, hogy elkezdett áttérni egy új, egészségesebb étrendre, elegendő két-három hetente végezni a vizsgálatot, és feljegyezni az eredményeket. A feljegyzésekből nyilvánvalóvá fog válni, hogyan javul a belső környezete. A nyál pH-értékének vizsgálatához gyűjtsön össze egy kis nyálat egy kanálban, helyezze bele a pH-papírt, majd hasonlítsa össze a pH-papír színét a pH-tekercsen található színskála színeivel.
A nyálvizsgálat célja az étkezés előtti és utáni pH-értékek összevetése. Ellenőrizze a nyála pH-értékét, mielőtt hozzálát enni, majd ismételje meg a mérést étkezés után kb. négy perccel. A mérési eredményeket rögzítse. Ha az szimpatikusabb, van egy másik módja a nyál vizsgálatának, amihez nem kell megvárni az étkezési időt. A citromteszt ugyanolyan ingert biztosít, mint amilyen egy kisebb étkezés során keletkezik. Olyan élettani reakciót vált ki, ami pH-papírral kimutatható. Valamikor a nap folyamán, egy olyan időpontban, amikor már két órája nem evett semmit, mérje meg a nyála pH-értékét, és jegyezze fel az eredményt. Aztán végezze el a citromtesztet. Mindössze egy friss citromra és pH-papírra van hozzá szükség.
Citromteszt
Ellenőrizze a nyála pH-értékét, miután már legalább két órája nem evett semmit. Még azelőtt végezze el a vizsgálatot, hogy a citromot a kezébe venné.Néhány emberben már a gyümölcs puszta érintésétől is felszökik a nyál pH- értéke. Egy pohár vízbe csavarjon ki egy teáskanálnyi levet a citromból, és igya meg (teljesen normális reakció, ha valaki megrázkódik vagy elfintorodik tőle). Várjon két percig, aztán újra mérje meg a nyála pH-értékét. Az erősen savas citromlé olyan megterhelést jelent a szervezet számára, hogy az védekezésül nagy mennyiségű nyálat termel. A szájüreg normál lúgosságát felborítja a citromlében lévő sav. A nyálban lévő amiláz vagy ptialin enzimek csak lúgos közegben hatékonyak. A citromlé hatására a szájüregben gyorsan savassá válik a környezet. A szervezet célja, hogy minél hamarabb visszaállítsa a normál pH-értéket, ezért közömbösítő hatású nyállal árasztja el a szájüreget. A termelődő nyál hatására a pH-érték a szájüregben először felszökik jó magasra, és aztán csak fokozatosan esik vissza a normál szintre.
Mit jelentenek a számok?
Ha figyelmesen követte a leírtakat, immár készen áll rá, hogy ne pusztán csak az alapján formáljon véleményt az egészségi állapotáról, hogy jól vagy rosszul érzi-e magát. Most először rendelkezik végre megbízható információval az egészségéről. Természetesen az adatok önmagukban semmire nem elegendők, értékelni is kell őket. A következő fejezetben megnézzük, mit mondanak a számok a jelenlegi és a jövőbeni egészségi állapotáról.
Alvással töltött órák száma | EGÉSZSÉGMÉRŐ TÁBLÁZAT Megfigyelés |
Vizelet pH |
Első nap – Kiindulási pont – Egyen savas salakképző élelmiszereket | ||
Második nap – Egyen savas salakképző élelmiszereket | ||
Harmadik nap – Egye a szokásos élelmiszereket |